Molen Buitenmolen (2e), Doesburg

Doesburg, Gelderland

aan de Meijpoort
Achterhoek en Liemers

Ronde molen
cilindrische bovenkruier

geschiedenis
In 1294 was er in Doesburg een 'area Molendinum'. Op welke locatie dat was, is onzeker. Buiten de Meijpoort lag in elk geval in 1357 een molenbult, zonder molen. Het kan (?) dezelfde locatie geweest zijn.

In 1460 werd op deze bult een nieuwe molen geplaatst. Diezelfde molen blijkt in de stadsrekening over 1478-79 van steen te zijn geweest. Het was dus een torenmolen net als die van Zeddam, Gendringen en Didam.

Later moet die stenen molen vervangen zijn door een standerdmolen die in 1700 wordt genoemd Jut of Jutjen aan de Meijpoort. Binnen 2 jaar na 1735 was deze molen verdwenen.

Bron: 'Oude ambachten en bedrijven achter Rijn en IJssel', W. Zondervan en J.W. van Petersen, Zutphen 1974; p. 22-23.
D. Zweers.

Op de kaart van Jacob van Deventer van ca. 1560 staat hier alweer een standerdmolen aangegeven.

trivia
NB De aangegeven locatie is slechts een ruwe indicatie van waar de Meijpoort heeft gestaan. Hoe de ligging van de molen was t.o.v. de poort hebben wij nog niet kunnen vinden.