Molen standerdmolen, Dordrecht

standerdmolen
Kaartfragment 1620, vervaardigd door Jacob Jan Symonsz ,
zie externe link

op bolwerk De Walevest, bij Nieuwe Haven aan het Vlak

gesloten voet

geschiedenis
De molen werd in 1577 gesticht door Jan Lupaert. De molen stond naast een kleine rosmolen, De Pampiermeule

Volgens onderstaande akte gevonden in het archief te Dordrecht:

Uit de akte blijkt dat deze molen niet in 1630 maar in 1663 is afgebroken en werd verkocht aan het markizaat Bergen op Zoom.

D’heeren Boudewijn Onderwater, schepen in wette, Jan Michiels Deijlman, Govert van Bergen, Simon Cornelis de Vries, Anthonij de Vries. alle brouwers binnen deser stede. Te samen eijgenaers van seeckeren wintcorenmolen staende op deser Stadtsveste genaemt de Walevest ontrent de Nieuwe haven ofte Nieuw Werck.
Ende verclaerden in vasten stendigen onverbreeckelijcke coope vercocht te hebben gelijck haer edelen vercoopen bij desen aen d’heer Hendrick van der Lee, rentmeester van Oost quartier van Ber (?) t’marquisaet van Bergen op den Zoom, die hier mede comparerende, den coope bekende accepteerde ende aennam.

Den voorsegden wintcorenmolen met allen sijnnen toebehooren, soo van hout, steen, iser, zeijlen, gebroocken karre, soo danich die onder den molen berust ende t’gene daer toe eenichsints behoorende ofte specterende is, niet anders uijtgesondert, als alleene den gronterve ofte plaetse daer op den voorsegde molen staende (die d’heeren vercoopers aen haer behouden).

Met die conditie ende expresse meijninge dat den heere cooper den voorsegde molen ende aencleven vandien, gelijck sijn edelen belooft bij desen, sal moeten ende gehouden sijn aff te breecken ende van ofte uijt deser stede naer Brabant ofte elders te vervoeren tuschen dit ende primo meij eerstcomende deses jaers 1663.

Voor den coope ende eijgendomme van de voorsegde molen ende sijnnen toebehooren hier vooren geexpresseert den heere cooper belooft heeft ende belooft bij desen te betalen de somme van vijftien honderd thien car. gulden. de gerechte helfte op primo meij 1663 ende de wederhelfte den eersten meij 1664.
bron: SAD 20-228 f 35

Informatie van Jan Willem Boezeman, 6 februari 2009.

Deze molen stond op het bolwerk De Walevest.
Waar de molen stond heet het nog steeds de Walevest, nu onderverdeeld in Binnen en Buiten Walevest.

Op het schilderij van Jan van Goyen (1643) is overigens ook net langs de vestingwerken op de achtergrond De Gecroonde Bijl aan het Wilgenbos te zien.

Inf. van Pim van der Wijk, 10 januari 2016