Molen Stadsmolen, Doesburg

Doesburg, Gelderland

Doesburg B (1) 216 De gemeente van Doesborgh

1 rad

circa verplaatst
1832 buiten bedrijf 1955 gesloopt
geschiedenis
De Stadsmolen werd in 1458 door de stad gebouwd aan de uitstroming van de stadsgrachten in de IJssel aan de noordkant van de stad. Bij de uitbreiding van de vestingwerken begin 17e eeuw werd de molen herbouwd aan de zuidoostkant van de stad.

In de 17e eeuw groeide de molen uit naar een groot complex, een dubbele molen met vijf raderen, in de 18e eeuw was er nog slechts een houten gebouwtje met twee raderen, in de 19e eeuw nog slechts één rad.
Tenslotte verdween ook dit rad en werd het gebouw gebruikt als opslagplaats, tot het begin 1950-er jaren werd afgebroken.

Bron: Molens, Mulders, Meesters, H. Hagens, 1978, blz. 131.

Bij de demping van een deel van de haven in 1955 werd het molengebouw gesloopt.

trivia
Van de sluis en de watermolen “in den ouden IJsel” staat er een illustratie in “De IJSEL” (uitg. Verkade & Comp./1916) door Jac. P. Thijsse, in de vorm van een aquarel van Edzard Koning.
Geert L. Nienhuis, 11 juni 2018.