Molen De Eendracht (1e), Wageningen

Wageningen, Gelderland

Wageningen
0,65 km ONO kerk aan Bergweg z.z.
Wageningen E (4) 242 De Wed. Nicolaas Pannekoek en P. van Kesteren

In 1841 werd de heer Pannekoek vergunning verleend om met "De Eendracht" eikenschors te malen.
In 1859 werd door de heren Pannekoek en Rutgers, eigenaren, vergunning gevraagd voor een uitrit naar de Veerstraat t .b .v . de schorsmaalderij.

Er is een periode geweest omstreeks 1900, dat er naast de windmolen, waarop run en koren gemalen werd, ook een motormaalderij in gebruik was achter de windmolen. Jac. van Rooijen kreeg op 19 nov. 1894 vergunning voor een petroleummotor van 12 pk.

Op 30 juli 1906 brak er brand uit in de machinekamer: de motor was warm gelopen. De molenaarsknecht zag het onheil en wist de brand in de kiem te smoren. Een dag later ging het echter alsnog mis, de molen brandde toen geheel uit.

Bronnen:
- Nieuws van de Werkgroep „Molens in Wageningen”, art. door Hans Dobbe in Contactblad Historische Vereniging Oud Wageningen , maart 1981.
- Groeten uit Wageningen (5), art. door Gerard Olinga in Contactblad Historische Vereniging Oud Wageningen, april 2011.

Eigenaar: Van Rooyen.
1907 uitgebrand, daarna herbouwd en meteen verhoogd tot stellingmolen, maar de belt bleef wel bestaan.

Wageningen
Maandagmiddag is te Wageningen brand uitgebroken in den molen van den Heer v. R, doordat in het machinelokaal de lamp van den petroleummotor barstte. De brandweer, die spoedig ter plaatse was, wist het vuur met twee slangen op de waterleiding snel te bedwingen. Het verbrande was niet verzekerd.
Vannacht is de brand opnieuw uitgebroken, ditmaal in den molen zelf. Alles werd eene prooi der vlammen; een hoeveelheid meel is mede verbrand. De molen was verzekerd voor ƒ 10.000 bij de "Onderlinge Assurantiemaatschappij voor Molenaars", te Utrecht.

Bron: Het Nieuws van den dag, kleine courant 1 aug. 1906.
Andre Nibbelink, 13 maart 2011