Molen De Harmonie, Arnhem

Arnhem, Gelderland

Arnhem
bij de Amsterdamseweg z.z., 150 m NW van het station
Arnhem, Gelderland
Arnhem F (2) 537 Coenraad Alexander Weerts, olyslager

geschiedenis
In 1834 kochten Willem George Frederik Thomassen en zijn schoonvader Jan Barend Knuiver samen de windmolen De Harmonie aan de Amsterdamseweg. Thomassen vestigde zich daar als korenmolenaar.
Informatie van H. van der Kaay

Kort na de bouw van de molen werd de spoorlijn er vlak langs aangelegd. In 1857 landde een gebroken roede op de spoorbaan vlak nadat de Koninklijke Trein van Koning Willem III was gepasseerd, daarom werd de molen toen onteigend.
Bron: WOB/ archief Ten Bruggencate.

NB Het is niet helemaal zeker of dit over dezelfde molen gaat.
Bouwjaar voor 1834 of 1836 (WOB).
1854 of 1857 (WOB) afgebroken.
Oliemolen of Koren-, tras-, eek- en specerijenmolen (WOB).
Ronde molen of achtkante bovenkruier (WOB).

Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de oliemolen aangegeven, maar in de OAT staat het perceel als Huis & Erf vermeld.

De Harmonie komt al op 5 oktober 1826 voor in de administratie van de harenmakerij in Koog aan de Zaan. Eigenaar was toen C.A. Weerts die van Cornelis Haremaker bericht kreeg dat het ijzerwerk van zijn laad niet deugde en dat dat dringend moest worden nagezien, omdat steeds de voor- en naslagharen zo ernstig beschadigd raakten dat zij geheel vervangen moesten worden.
Weerts was ook in 1827 nog eigenaar van de molen.
Ron Couwenhoven, 4 nov. 2011.

Opregte Haarlemsche Courant, 26-04-1832

UIT de HAND te KOOP: Twee gaande en staande werken van eene Wind- en Paarden Oliemolen, te bevragen bij den eigenaar de Heer Mr. C.A. Weerts, te Arnhem; Brieven franco.

In bovenstaande advertentie wordt een rosmolen vermeld, de locatie daarvan is nog niet bekend, mogelijk staat deze rosmolen nog niet in de molendatabase.