Molen Zaagmolen van Jacob Bruin, Uithoorn

Uithoorn, Noord-Holland

Voor 1848 afgebroken en verplaatst naar Leiden of Lochem.
Bron: Boer/ archief Ten Bruggencate.

Deze zaagmolen staat in het kadaster 1811-1832, de andere niet.

Amsterdamse courant, 3 dec. 1737

Werd bekend gemaekt, dat de Wed. en Voogden over de nagelaten Kinderen van Jan Smit, in zyn leven voornaem Houtkoper tot Thamen aen den Amstel by den Uithoorn, omtrent Nieuwejaer 1738 aenstaende, aldaer in 't publicq zullen verkopen, de groote beklante sterke Agtkante Hout-Zagers Wind-Molen, met zyn Huyzingen, Erven en Gereetschappen; als mede de verdere Huyzingen en Landeryen, door de voorn. J. Smit nagelaten, ware van den preciesen Verkoopdag hier na so in de Couranten als Biljetten zal werden geadverteert.

Amsterdamse courant, 27 juli 1773

A. Ubink en C. Ploos van Amstel Jac. Cornsz., MAkelaars, zullen op Maandag den 16 Augustus, t'Amsterd. in 't Oude Heeren Logement verkoopen, een hegte sterke groote Agtkante welbeklante HOUTZAGERS- of SOMMER-MOLEN, met deszelfs Gereedschap, Houttuin, Haven, Cingels, Lootsen en Knegts Wooninge, nevens 't daar by behoorende logeabel Woonhuis, voorzien met diversche zoo Behangen als andere Vertrekken, en vereischte Gemakken, groote Tuin met zyn Speelhuis, Stal voor 5 Paarden, Wagen- en Hooihuis, alles by den andere voordeelig en zer vermakelyk gelegen aan den Amstel, onder het Geregt van Thamen aan den Uithoorn; breeder by Biljetten. De Bewyzen van Eigendom en Veilconditien zyn 4 dagen voor en op den Verkoopdag te zien ten Compt. van den Notaris Mr. J. Nolthenius. Nader onderrigt om uit de hand te koopen by gem. Makelaars.

Opregte Haarlemsche courant, 18 oktober 1823

Uit de hand te koop, om met primo Januarij aanstaande te kunnen worden aanvaard: Een kapitale en welbeklante Achtkante Houtzaagmolen, genaamd Het Fortuin, met deszelfs Huizen, Loodsen, Schuren, Vaartuigen en Gereedschappen, staande in het angenaam en welgelegen Dorp van Thamen aan den Uithoorn, waarbij de Hout-Negotie met het bestelsucces sedert een aantal jaren is geexerceerd en op heden nog wordt gecontinueerd. Te bevragen bij den Heere W. Timmers, aan de Oude Wetering en aan bovengemelde Molen aan den Uithoorn.