Molen van De Groote, Kloetinge

Kloetinge, Zeeland

aan de Parallelweg langs het spoor
Goes, Zeeland
Zuid-Beveland

Gestroomlijnde wieken en remkleppen, doorboorde as

geschiedenis
In 1936 bouwde Willem op zijn werkplaats een molentje. De gemeente weigerde een vergunning te verlenen, maar daar stoorde hij zich niet aan. Op de stelling staan zijn zonen Bram (links) en Bertus hier op de stelling. Willem zelf staat in het deurgat op de eerste verdieping.
Frans Weemaes (Molenboek 'Molens in Zeeland' blz. 257).

De molen behoorde bij de Molenmakerij W.J. de Groote en Zonen.

De molen had gestroomlijnde wieken met remkleppen die bediend konden worden via de doorboorde as. Het leek op het Van Riet-wieksysteem. Bij voldoende wind konden alle machines van de werkplaats van de molenmaker aangedreven worden.

Momenteel is het pand in gebruik als bedrijfsruimte voor een DTP-bedrijf op de begane grond en is de bovenverdieping in gebruik als woning. De vloer van de woning wordt niet ondersteunt door de gebruikelijke houten balken maar door delen van originele ijzeren molenroeden (zie foto's).

foto 5:
Een foto van de molen die op de werkplaats van mijn opa stond. De persoon rechts op de foto is mijn vader, de andere mensen ken ik niet.
W.J. de Groote, 8 oktober 2019