Molen De Naarstigheid, Rotterdam

De Naarstigheid

Rotterdam
aan het Boerengat nabij de Oostzeedijk, ten o. van de Reus
Rotterdam, aan het Boerengat en het Buizengat
Rotterdam E (2) 1168 Francois van Vollenhoven

geschiedenis

*Alle eigendomspapieren van de molen zijn nog bewaard gebleven, ze bevonden zich in het archief van de firma Van Schijndel.

Op de plaats van de molen is later een houthandel, te weten Houthandel J. van Schijndel & Co op deze locatie gevestigd. Hierdoor zijn de stukken van de molen (abusievelijk) terecht gekomen bij de houthandel Van Schijndel.

Het archief, dat stukken bevat betreffende de uit 1681 daterende oliemolen 'De Naarstigheid', gevestigd op de plaats waar later de houthandel is gevestigd, is in 1980 door de directie van de B.V. Houthandel v/h J. van Schijndel en Co aan de archiefdienst overgedragen.

Toegangsnummer: 261
Archieftitel: Houthandel J. van Schijndel & Co
Informatie van René van der Schans, 28 februari 2008

In 1681 kreeg Joost van der Vorst toestemming om een dubbele olie-windmolen te bouwen met oliebakken onder de grond en een pakhuis te bouwen op het nieuwe eiland buiten de Oostpoort.
Jaarlijks moest hij fl 20,00 betalen voor de stadsgrond waarop zijn molen stond.
In 1691 was de molen kennelijk van Jacobus Cornhart, die kreeg toen toestemming om een houten heining voor zijn oliemolen te plaatsen.
In 1705 verkochten Hugo en Jacob Coornhard aan Job van Heel een dubbele achtkante wind-oliemolen met twee azijnplaatsen.
In 1752 mag Pieter van Heel zijn molen veilen als een als olie-, verf-, houtzaagmolen of azijnplaats
In 1752 verkoopt Pieter van Heel aan Isaac de Haas, korenmolenaar, en Pieter Verboon, grutter een dubbele achtkante wind-olie-molen etc,
In 1753 verkopen Pieter Verboom en Isac de Haas de oliemolen, huis, tuin en erf aan de Hoge Zeedijk aan Bernardus Petrus de Buck
In 1759 verkoopt Bernardus Petrus de Buck, pondgaarder, aan Willem Vermeulen, Hendrik Vos en Adrianus Vermeulen een oliemolen, huis, tuin, stal en koetshuis aan de Hoge Zeedijk
In 1762 verkopen Willem Vermeulen en Adrianus Vermeulen beiden hun 1/3 deel aan Hendrik Vos
In 1763 is Hendrik Vos overleden, de erfgenamen verkopen de molen aan Van der Veur en Bartholomeus Hoofd
In 1776 verkoopt de weduwe van Bartholomeus Hoofd haar deel (de helft) van de molen aan Johannes van der Veur.
In 1792 krijgt Johannes van der Veur toestemming om ook bij de verkoop van de oliemolen het gebruik van de stadsgrond af te staan.
In 1792 verkoopt Johannes van der Veur aan François van Vollenhoven en Anthonij van Vollenhoven Jz van een oliemolen etc.,
In 1793 verkoopt François van Vollenhoven de helft van de molen aan Anthonij van Vollenhoven
In 1801 krijgt Anthonij van Vollenhoven toestemming om op het erf van de oliemolen De Naarstigheid een koepel te bouwen
In 1812 verkoopt Anthony van Vollenhoven aan François van Vollenhoven de oliemolen De Naarstigheid
In 1894 verkoop F. van Vollenhoven aan A.H. Breijs, de oliemolen De Naarstigheid aan de Oostzeedijk

*Wat de firma A.H. Breijs (handel in zand, grind en andere bouwmaterialen) met de molen heeft gedaan is nog niet bekend, deze firma werd later een onderdeel van Boskalis.
Informatie van Bas de Visser, 20 mei 2007

*In de tijd dat de molen in het bezit was van Van Vollenhoven is de molen ca 6m verhoogd.

20-08-1817: Nederlandsche staatscourant,
"Rotterdam den 18 Augustus,
Bij gelegenheid van het zware onweder, dat men hier zaturdag nadenmiddag had, is de bliksem geslagen in een olijmolen, staande even buiten de Oostpoort, waar door een der toeden gespleten en een gat gemaakt is in het rieten dak, doch verder geene schade veroorzaakt is.
Naar men verneemt, is deze onweersbui op verschillende plaatsen mede zeer zwaar geweest."

08-02-1867: De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
"Een wiek van den molen de Naarstigheid aan den hoogen Zeedijk is afgewaaid en op een huisje neergekomen, zonder echter ongelukken te veroorzaken. "

26-07-1885: Delftsche courant
Wegens oproeping in dienst van den tegenwoordigen wordt gevraagd aan den Oliemolen De Naarstigheid te Rotterdam:
EEN VAST JONGEN,
bekwaam om aan de steenen te malen en met den molen kunnende omgaan, tegen Augustus.

*Toelichting op onderstaande tekening:
De molen staat ook op het stadsprofiel van de kaart van De Vou en De Hooghe van 1694, het is die rechts op onderstaand fragment.
De linker is molen De Reus.