Molen BlommerdijkschepolderOost-Blommersdijkse Molen, Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland

nabij Noordmolenstraat (westzijde van de Rotte)
Rotterdam
Rotterdam C (1) 513 De Polder Oost Blommersdijk

Deze molen werd gebouwd nadat zijn voorganger was afgebrand.

De Blommersdijkse molen was één van de poldermolens voor de Schielandse Ambachten. Hij sloeg uit op de Rotte, nabij de huidige Noorderbrug

02-04-1722 De bouw werd aanbesteed op 2 april 1722. Het werd een stenen molen met een staand scheprad.
De metselaar zou het stenen achtkant zover afbreken als geordonneerd werd.
Op dat achtkant zou een ronde toren gemetseld worden, 6 voeten boven de molenwerf diameter van 27 voeten. Totale hoogte van het metselwerk 37 voeten.

Aannemer timmerwerken: Gerrit van der Werken, voor de somma van ƒ 2530. Borgen: Teunis van Zijl en Cornelis Leenman.

Aannemer metselwerken: Claas Pietersz van der Beek, voor de somma van ƒ 425.
De romp werd door Claes Pieterse van der Beek gebouwd voor ƒ 2-9 stuivers de 1000 stenen.
Borgen: Dirk Vrouwman en Adrianus van der Beek
De Wed. van Cornelis Outshoorn voor steen ƒ 820
Claes de Bult, smid voor het ijzerwerk ƒ 550
samen met nog diverse andere werkzaamheden was het totaalbedrag van de bouw ƒ 12137:04.-

Het poldercomplex werd door een hele serie molens bemalen en de Blommersdijkse Molen had daarbij de functie van generale seinmolen: Alle andere poldermolens die op de rivier de Rotte uitsloegen (in 1800 ongeveer 70 molens) mochten pas gaan malen als de Blommersdijkse molen het voortouw had genomen of wanneer er vanaf de molen werd geseind.
Hij gaf de andere molenaars aan, wanneer er gemalen moest worden. Overdag, door de wiekstand; des nachts middels een seinlantaarn.

Moet in de laatste jaren van zijn bestaan behoorlijk last hebben gehad van windbelemmering door huizenblokken in de directe omgeving.
Informatie van Rob Pols.

21-02-1811 Rotterdamse courant
Iemand de vereischte bekwaamheid bezittende, om een Watermolen te kunnen bemalen, en genegen zynde den Blommerdykschen Molen te bemalen, vervoege zich van den 15 Maart tot den 25 dito, uitgenomen des Zondags, des morgens tusschen agt en negen uren, by Mr. I.N.J. van Mierop, Schout van den gemelden Ambachte, op de Leuvehaven.
De molen werd in 1879 verkocht voor ƒ 630

1878 Het polderbestuur besloot om een stoomgemaal te bouwen. Dit zou onder meer deze molen overbodig maken.

1894 Het gemaal kwam echter pas omstreeks 1894 gereed, waarna de Blommersdijkse molen werd gesloopt.

trivia

Op de ansichtkaart is te zien de molen met rechts het huizenblok dat op de hoek staat van het Zwaanshals. Tussen de twee huizenblokken begint de Noordmolenstraat. Op de achtergrond is de koepel van het huis van bewaring aan de Noordsingel te zien.