Molen De Roode Leeuw (2e), Rotterdam

De Roode Leeuw (2e)

bij de Oostpoort
Rotterdam-Centrum
Rotterdam F (1) 210 Cornelis de Groot, koornmolenaar, en consorten

1861 gedeeltelijk afgebroken 1940 verwoest
geschiedenis
Vermoedelijk werd in 1581 op dezelfde plaats een standerdmolen gebouwd. Deze standerdmolen stond op het voormalige bolwerk tussen Haringvliet en Nieuwe Haven.
Vanaf 1581 werd run/eikenschors gemalen tot 1632.

In 1633 werd deze standerdmolen vervangen door een korenmolen, dit zou heel goed het bouwjaar van de stenen molen kunnen zijn.

De meeste Rotterdamse standerds werden pas na 1700 vervangen door een hoge stenen molen.
De Roode Leeuw werd daarentegen al vóór 1700 herbouwd in steen.
De molen is enige tijd in het bezit geweest van de familie Kievit.
In 1826 zou er een molenaar geweest zijn die de Groot heette. Tot hoelang hij daar de molen heeft bemalen is niet bekend.
In 1858 was de molen nog in bedrijf. Daarna werd hij afgebroken tot peperbus na 1861.
In deze romp werd een café-billard gevestigd.
Op 14 mei 1940 werd het restant tijdens de bombardementen met de grond gelijk gemaakt.
info: Rob Pols.

Rotterdamsche courant, 8 april 1817
Men vraagt ten spoedigsten een Persoon, om als BAAS op een MOUT-MOLEN alhier te kunnen ageren, mét behoorlijke attestatien van bekwaamheid en goed gedrag voorzien. Adres bij C. DE GROOT, op dé Roo-leeuw Molen, bij de Landswerf, te Rotterdam. Brieven Franco

*Arentje Zeedijk, gewoond hebbend te Heenvliet, goed hebben gekend. Zij was gehuwd met Kornelis Rietdijk en zij hadden een zoon Jan Rietdijk, die gerechtsbode van Nieuw Helvoet is geweest. Deze Jan was gehuwd met Klaartje de Baan en kort voor zijn overlijden werd uit dit huwelijk een dochter Neeltje Rietdijk geboren. Deze dochter woont nu in Rotterdam op de korenmolen de Rode Leeuw, met haar moeder en haar stiefvader Kornelis de Groot, molenaar aldaar.

Bovenstaande gegevens komen uit de genealogie van fam. De Groot, mijn voorouders. Ik vraag me af in hoeverre er nog informatie is te verkrijgen c.q. aanwezig, van de molenaars die met deze molen hebben gewerkt.

Het heeft betrekking op de periode 1790 - 1812.
Marianne van de Meijde-de Groot, 18 okt. 2008.