Molen Numansdorpsche molen, Numansdorp

Numansdorp, Zuid-Holland

Numansdorp
Molendijk 13 ongeveer
Hoeksche Waard, Zuid-Holland
Hoekse Waard

geschiedenis

Uit onderzoek blijkt dat in 1647 een korenmolen gebouwd is ter vervanging op een reeds bestaande molen.
(P.M.H. Welker over 4 eeuwen regeering en arbeid ten plattelande in Holland, geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid, de polders en de dorpen van Cromstrijen, uitgegeven 1892).

Dit moet dus deze wipmolen zijn. De molen die door de wipmolen vervangen werd was waarschijnlijk een standaardmolen.

Wel is bekend dat op 26 juli 1549 het besluit genomen is om de molen te bouwen.
Dus resumerend:
1549-1647 : onbekende molen
1647-1707 : wipmolen db nr 4193
1707-1953 : grondzeiler db nr 287
Jaap van Steensel, Numansdorp, 19 mei 2006.

NB Deze informatie berust op een interpretatiefout: de eerste windmolen van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen stond niet in Numansdorp maar in het buurtschap Greup, zie standerdmolen Tenbruggencatenummer 06679 v.

De wipmolen in Numansdorp werd als tweede molen van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen gebouwd "ten westen de sluijse in Numanspolder". In april 1648 werd de eerste zak koren gemalen, de pachter werd Cornelis IJsbantsz. Goutswaert, "molenaar van den ouden korenmolen te Klaaswaal".

Beide molens in Klaaswaal en Numansdorp werden per 9 oktober 1706 overgenomen door Jan Janse Boogaert, en vervangen door stenen molens.

Bron: Geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, P.M.H. Welker, uitg. H.C. Thieme Nijmegen 1892.

In 1647 kocht de Ambachtsheerlijkheid Cromstryen de wipkorenmolen van Corn. Monsieur [moet zijn Monseur] te Maassluis en bouwde deze wipmolen opnieuw op in Numansdorp. De huurders dienden de molen telkens na afloop van het huurtermijn weer “loffelijck ende prijsselijck” op te leveren.
Bron: archief Ten Bruggencate, zie "Afkomstig uit".

Deze wipkorenmolen zou later samen met de wipkorenmolens van ’s-Gravendeel en Strijen als voorbeeld staan voor de wipkorenmolen van Westmaas.

Jesse in 't Veld, 8 april 2013.

trivia

De molen was de voorganger van de ronde stenen grondzeiler die in 1953 werd gebruikt om de dijk te verzwaren.