Molen De IJver, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
ten zuiden van de Oude Rompsloot tussen de spoorlijn en de Watering in
Wormerveer B (1) 83 De Erve Dirk Blaauw

De IJver werd gebouwd in het jaar 1781.
De windbrief van de molen werd uitgereikt aan de fa. Blauw en Briel op 30 augustus van eerdergenoemd jaar.
De firma Blauw en Briel werd eerder geleid door een schoonzoon van Dirk Jansz. Blaauw.
Deze Dirk Jansz. Blaauw was eigenaar van de papiermolens "de Oude Blauw" en "de Rijzende Zon" te Wormerveer en "de Herder" en "de Herderin" te Zaandijk. In de loop der jaren laat Dirk Jansz. Blaauw zijn zoon en schoonzoon toe in de leiding van de firma.
Er werden toen twee nieuwe firma's opgericht, nl. firma D.& C.Blaauw met de zoon van Dirk Blaauw aan de leiding en de bovengenoemde firma Blaauw en Briel met de schoonzoon van Dirk Blaauw aan het roer. Dirk Jansz. Blaauw overleeft echter zijn zoon en schoonzoon.
Een jaar na de bouw van de IJver overlijdt Dirk Jansz. Blaauw te Wormerveer.
Na zijn overlijden wordt de firma Erven Dirk Blaauw opgericht, die de molens onder haar beheer krijgt.
Omstreeks 1820 zit er een dip in de verkoop van papier, hierdoor stoot de firma Blaauw de beide Zaandijker papiermolens af.
Met de papiermolens van de firma Erven Dirk Blauw werd het papier geschept waarop in 1852 de eerste Nederlandse postzegels werden gedrukt, later ging men ook papier produceren waarop bankbiljetten werden gedrukt.
Tot ongeveer 1864 werd dit speciale papier geschept.
Het einde van de firma Blaauw begint met de verkoop van de IJver in 1873.
Op 1 januari van dat jaar werd de molen uit de verzekering geschreven en niet lang daarna gesloopt.

In 1766 liet Dirk Jansz. Blauw op een stukje grond aan het Hennepad en de Zuidersluissloot, een twintigtal woningen bouwen, die gezamenlijk de naam "het Blaauwe Hof" kregen.
De woningen waren bedoeld voor de arbeiders die werkzaam waren in de papiermolens van Dirk Blaauw.
In 1975 zijn er 10 woningen gesloopt en 10 woningen gerestaureerd.
Deze 10 woningen staan nog steeds aan het Hennepad en vormen een herinnering aan het bedrijf van Dirk Jansz. Blaauw.

"Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
"Encyclopedie van de Zaanstreek" 1991
Windbrief nr.92 uitgave van Ver. de Zaansche Molen

Informatie van F. Rol.

trivia
Papiermolen "de IJver", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormerveer ten zuiden van de Oude Rompsloot tussen de spoorlijn en de Watering in. Bouwjaar 1781, gesloopt in 1873.