Molen De Rozenboom (1e), Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

oliemolen, verfmolen

Wormerveer
in de noord aan de weg aan de Zaan, 12e vanaf het N
Wormerveer A (1) 785 Pieter Schermer, koopman

geschiedenis
De Rozenboom werd in 1690 gebouwd voor Pieter Jansz. Nayer c.s. De molen werd gebouwd als enkelwerks oliemolen en was dus vermoedelijk niet groot van stuk.
De functie van oliemolen blijft hij maar 13 jaar uitoefenen.
In 1703 wordt de molen omgebouwd tot verfmolen.
In 1711 is de molen eigendom van de firma Simon Schermer & Zn., die de Rozenboom voor ƒ 1500,- laten verzekeren.
De firma Schermer zal tot het einde de Rozenboom in eigendom houden.
In 1832 moet de firma liquideren en wordt de molen, die dan al behoorlijk in verval is voor sloop verkocht.
Het erf komt in handen van Jan Kaan. In 1839 werd op dit erf door Jacob Kaan de paltrok "de Rozenboom" gebouwd, welke tot 1896 daar hout zal zagen.

Bron:
"Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968
"250 Zaanse molens" R.Couwenhoven 2001

Informatie van F. Rol

Het geslacht Schermer was in de 18e en 19e eeuw een belangrijk rooms-katholiek koopmansgeslacht in Wormerveer.
Jan Adriaensz. Schermer was in Wormer begonnen met de verfmolen De Karn te Wormer bezuiden het midden van het dorp en kocht in 1703 daarbij oliemolen De Rozeboom aan de Noorddijk te Wormerveer.
In 1760 richtte zoon Simon met zijn zoons Jan en Cornelis de firma Simon Schermer & Zonen op.

De boedelbeschrijving, na de dood van Simon Schermer in 1773 opgemaakt, beschrijft behalve zijn bezit aan goederen, contanten en vorderingen, die in de firma waren ondergebracht: "een molen, genaamd de Roseboom met erv, schuren, thuyn en thuynhuys te Wormerveer aan de Noorddijk, met desselvs schuyten getaxeerd op f. 6000.-,
een molen, genaamd De Karn,Schermer & Zonen en bovendien: een huys en erv, belentyen Z. Willem Briel en ten N. Wessel Kloppenburg, een thuyn naast het vleethuys met zijn bepotingen, diverse percelen land, een boeyer, lang over steven 38 voet, weyt 12 voet en hol na advenant met zeyl, treyl en verder toebehoren, twee paarden, een wagen, een chais, twee arresleden met cussens, tuygen en een tentschuytje"
de beide zoons sloten in hetzelfde jaar een contract omtrent het voortzetten van "de negotie in assche, verw, maalloon, snuyf, taback en alle andere goedern, als van commisien"

In 1832 werd de molen "De Rozeboom" met zijn schuren, eest en oliebakken, voor de sloop verkocht.

Informatie van Piet Molenaar, 21 juni 2012

trivia
Verfmolen, eerder oliemolen "de Rozenboom", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormerveer in de noord aan weg en Zaan ten zuiden van de oliemolen "de Bonte Kraai". Bouwjaar 1690, gesloopt in 1832.

De locatie is een benadering.