Molen De Kerkuil (1e), Wormer

Wormer, Noord-Holland

Wormer
Aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks ongeveer tegenover het Krommenieër pad in Wormerveer.
Wormerland, Noord-Holland

Over de voorganger van de oliemolen "de Kerkuil" is bijna niets bekend.
Het is niet duidelijk wat voor functie er met de molen werd uitgeoefend evenmin is het onbekend tot welk type deze Kerkuil hoorde.
De enige aanwijzing dat deze molen heeft bestaan dateert van 4 september 1669, wanneer het volgende wordt getransporteerd door Pieter Jansz. Moll aan Pieter Pierse Hoij,"een erfje, groot acht ende dertich roeden, waarop voor dezen de Kerckuyl Molen gestaen heeft". Hoe en wanneer de molen is verdwenen blijft nog onbekend.
In 1681 wordt er op het erf van deze molen een nieuwe oliemolen gebouwd die de naam kreeg van zijn voorganger.

"de Zaende" 6e jaargang 1951 blz. 327
F. Rol

In zijn boek ‘Uit de geschiedenis van Wormer’, dat in 1966 werd gepubliceerd, noemt C. Mol nog een tweede Kerkuil, staande iets ten zuiden van het Zwet en ten westen van de Wormer Kerk. Deze Kerkuil kwam voor in de molenlijst, die in 1729 werd opgesteld in verband met de aankoop der Ambachtsheerlijkheid Wormer van de Staten van Holland. Dit is de enige vermelding, die van deze molen werd gevonden . De Kerkuil, welke is opgenomen in Duizend Zaanse Molens, stond binnendijks aan de Wormerringdijk tegenover de Nederlands Hervormde Kerk in Wormerveer, ver verwijderd van het Zwet en de door Mol genoemde molen staat in de lijst van molens, die aan het Zwet stonden.

Tekst: Ron Couwenhoven, 10 mei 2012.

trivia
Molen "de Kerkuil", functie en type onbekend, te Wormer aan Zaan en Wormerringdijk, binnendijks ongeveer tegenover het Krommenieër pad in Wormerveer. Bouw- en sloopjaar onbekend.