Molen Korenmolen van Winkel, Winkel

Winkel, Noord-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

1629 verplaatst
Reeds in 1610 werd de korenmolen te Winkel genoemd.

In 1629 werd de korenmolen van Winkel, een standerdmolen, verplaatst van het westeinde van Winkel naar de weg tussen Winkel en Lutjewinkel. De gemeente Winkel verhuurde de molen tot 1707 en verkocht de molen (met huis) vervolgens voor 3.800 gulden aan Pieter Cornelisz Winter. De molen werd meteen doorverkocht aan Willem Davidtsz.

Zijn weduwe verkocht de molen in 1720 aan Claas Garbrantsz, die de molen in 1725 verkocht aan Hilbrand Pietersz Hilles (zie ook de korenmolen van Warmenhuizen, Tenbruggencatenummer 02559) en Cornelis Pietersz Tol(huijs). Deze verkochten de molen en het huis in 1726 aan Jan Reijersz Molenaar, de laatste molenaar op deze molen. Meer over Jan Reijersz Molenaar valt te lezen op de website Molenaardigheden van Theo Molenaar.

Hij had moeite de afbetalingstermijnen te voldoen en het onderhoud voor de molen te betalen. De molen raakte hierdoor in verval. De gemeente Winkel probeerde de molen te kopen. Dit lukte uiteindelijk na het overlijden van Jan Reijersz Molenaar in 1769. De onderhoudstoestand van de molen was toen echter al zo slecht dat sloop en herbouw de enige optie was die overbleef.

Bronnen:
- "Eigenaren en bewoners van de korenmolen te Warmenhuizen", artikel door J.G. van Beek in "Zicht op Haringcarspel" mei 2000.
- Informatie van Theo Molenaar, nov./dec. 2008.