Molen De Veldkat, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

hennepklopper, zaagmolen

Westzaan
In de Zuid, aan de westkant van het dorp.

De molen was later ingericht als lattenzager.

geschiedenis
Het bouwjaar van deze hennepklopper is nog niet achterhaald. Het schijnt dat de molen oorspronkelijk uit Assendelft afkomstig is, maar om welke molen het precies ging is niet bekend. Vermoedelijk was de windbrief die op 4 juli 1639 werd uitgereikt aan Pieter Willemsz. en Willem Willemsz. bedoeld voor deze molen, 100% zeker is dat niet.
In 1667 verkocht Simon Jacobsz. uit Zaandam een half aandeel in De Veldkat aan Claes Jansz. Ouwerijck. Ouwerijck betaalde hiervoor een bedrag van Fl.350,-.
Op 18 maart 1681 werd in de boedel van Pieter Jacobsz. Haes het volgende genoemd, “3/32 parten in een hennipkloppersmolen, erff ende gereetschappen, genaemt de veltkat, staende en leggende agter Wessanen.”
Op 16 oktober 1721 werd de molen voor Fl.350,- gekocht door Jan Cornelisz. Wit. Vermoedelijk verbouwde hij de molen tot zaagmolen. In 1731 stond de molen in ieder geval te boek als lattenzager.
Op 18 januari 1745 werd de molen geveild, dat werd als volgt omschreven, “Een hegte houtzagers molen, sijnde seer bequaam tot het veer en Latte Zagen, genaamt de Veltkat, tot Westzanen, in 't Zuijdent, om voor primo meij bij de grond af weg te haalen.” Voor Fl.260,- werd de molen gekocht door Jan Bruijgom. Vreemd genoeg liet hij de molen niet slopen, ondanks het feit dat dit wel een vereiste was bij de verkoop. In 1748 verkocht Jan Bruijgom De Veldkat aan Maarten Dirksz. Wit, deze liet de molen afbreken en plaatste hem achter zijn huis in de Noord van Westzaan. Daar werd de molen met behoud van zijn naam ingericht tot het produceren van snuiftabak. Later werd de molen verbouwd tot papiermolen. De Veldkat verdween in 1919 door sloop.

- “de Zaende” 4e jaargang 1949 blz. 54-56
- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 117-118
- “van Kluft tot Weel” A. Sol 1989 blz. 22

trivia
Hennepklopper, later lattenzager “de Veldkat”, te Westzaan in de Zuid, aan de westkant van het dorp. Bouwjaar onbekend, afgebroken in 1748 en verplaatst binnen Westzaan.