Molen De Rasphuismolen / De Buitenmolen / De Oude Molen, Amsterdam

De Rasphuismolen / De Buitenmolen / De Oude Molen
Molen 06657 k De Rasphuismolen / De Buitenmolen / De Oude Molen (Amsterdam)
Tekening

aan de Kostverlorenvaart, bij de Overtoom, aan de Nieuwe Wetering
Nieuwer-Amstel

geschiedenis
Sinds de ingebruikneming van De Binnenmolen in 1766 (dtb. 1813) kreeg deze molen de naam De Buitenmolen.
In 1780 werd een derde rasphuismolen (dbnr. 1351) gebouwd naast de molen van de Stads- en Godshuispolder (dbnr.1766) en werd de molen Oude Molen genoemd. Hij brandde af in 1787 maar werd gelijk herbouwd. In 1830 werden de drie verfhoutmolens door de stad verkocht. Sinds 1835 was ‘De Oude Molen’ onder de naam ‘De Stad Amsterdam’ in gebruik als korenmolen.
Rond 1850 ging de eigenaar, G.A. Elling, over op stoomkracht.
Van 1853-1861 was het de stoom-rijstpellerij ‘De Baarsjes’.
Bron: M. v. A. III.

Amsterdamse Courant, 4 feb. 1751:
"Nicolaes Simon van Winter en Jan van der Hart Hendriksz. ; Makelaers, zullen op Maendag den 8 Maert; t ’Amst. in ’t Oude Heeren Logement verkopen,
een sterke en welgetimnierde Runmolen, zynde een agtkant, bequaam tot een Vol, Verf, Pel of Olymolen , staende tusschen den Overtoom en de drie Baersjes, aen de Cadyk of van ouds genaemt de Slogter Wetering, over de Rasphuys Moolen, onder de Jurisdistie van Slooten Sloterdyk, Osdorp en de Vrye Geer, op Erfpagt, met deszelfs logeable Huyzinge en extra groote en sterke Pakhuyzen, Lootzen, Schuytenhuys, verder getimmerte, en eenige Gereedschappen ; alles breder by Biljetten uytgedrukt, en des Maendags, Woensdags en Saturdags voor en na de middag te zien : iemand nader onderrigt begeerende spreeke met de voorn. Makelaers.
De bewyzen van eygendom en vylconditie zullen 4 dagen voor en op de Verkoopdag te zien zyn ten Comptoire van den Notaris Mr. Mathys Maten de Jonge, op de Heeregragt over de Schagermarkt."

De Buiten Moolen van het tuchthuis te Amsterdam
Gelegen aan de Kostverlorenvaart tussen de Overtoom en de Jacob van Lennepkade.
collectie: Tekeningen en prenten, vervaardiger: onbekend

Kostverlorenvaart
Gezien in noordelijke richting. Eerste molen rechts is de Tuchthuismolen.
Techniek: gravure.
datering: Voor 1730
Ets van A. Rademakers

[Wrsch. links molen de Wachter, gevolgd door de Zuidermolen. De Oude Tuchthuismolen lag dichter bij de overtoom en voor de Watermolen van de Stads- en Godshuispolder.

Kostverlorenvaart
Gezien in noordelijke richting bij Overtoom.
Techniek: gravure.

De molen rechts, met de theekoepel, is, zoals het onderschrift op de prent zegt, de molen van het Rasphuis

Heiligeweg 19
Windwijzer van het voormalig Rasphuis.