Molen Romolenpolder, De Roomolen, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Zomervaart zz.
Zuid-Kennemerland
Haarlemmerliede G (1) 83 De Polder Romolen

1775 verbrand en herbouwd/ na 1832
geschiedenis

De molen van de Romolenpolder onder Haarlemmerliede werd in 1456 gebouwd, in de "Blaffert" wordt vermeld dat de ingelanden daartoe toestemming kregen. De molen staat op een kaart van Pieter Bruynsz. uit 1605 (beeldbank Noordhollands Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_51000524).

De wipwatermolen van de Romolenpolder domineerde het landschap rondom de Zomervaart. De naam Romolenpolder wijst erop dat de molen van deze polder vroeger een rode kleur had. Oudtijds werd het hout van windmolens niet geverfd, maar mogelijk wel met reuzel als conserveringsmiddel bestreken en dan zou de kleur van de molen oudtijds lichtbruin zijn geweest. Hierbij wordt opgemerkt dat vroeger een bruine kleur met rood werd aangeduid.

1633: De Watermolen op de Somerwech bij Rustenburg genaemt de Roomolen.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

1685: "Daer is tot Haerlem gehuurt een root bruyn bolstaert Ruyn-Paert, out 10 of 11 Jaer, ingevallen van Oogen, aen de Hantsy wat gedruckt aen de Buvck aen de bvhantse Voet achter gestreecken, op hebbende een Sadel, een wit Kleetje daer onder, het Sit-kussen groen. Die 't voorkomt, gelieft het aen te houden, en t' addrefferen aen Symon Heridricksz., inde rode Molen, tot Haerlem, sal beloont werden."

In 1775 brandde de molen af als gevolg van blikseminslag.

- boekje "Schalkwijk" door Marcel Bulte.
- "Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland", A. Bicker Caarten, 1990.
Informatie van Jos van Schooten, jan. 2009

Zoals uit de prent van 1775 blijkt (Beeldbank NH Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_1100_KNA006002850), bleef het geraamte van de wipmolen na de brand wel overeind staan. Hij moet daarna zijn herbouwd, want op de kadasterkaart 1811-1832 staat hij nog steeds met een vierkant grondplan aangegeven.

Ook op afbeelding NL-HlmNHA_53003115_K in de beeldbank van het NH Archief wordt het geraamte van de molen fraai weergegeven.