Molen Polder Buitenhuizen, Spaarnwoude

Spaarnwoude, Noord-Holland

Velsen, Noord-Holland
Assendelft

vijzel 1 m Ø

waarschijnlijk
geschiedenis
De Polder Buitenhuizen werd in 1719 door het leggen van een inlaag tot een buitenpolder gemaakt, in het verlengde van en behorende bij Assendelft, uitstekend in het IJ. De afwatering geschiedde door twee uitwateringssluizen, een aan de westzijde en een aan de oostzijde.

Voor de bemaling bouwde de fa. Vredenduin uit Zaandijk een wipmolen aan de oostzijde, met een vlucht van 12 meter en uitslaand op Zijkanaal C. De molen staat nog niet aangegeven op de TMK van 1864, wel op de waterstaatskaart van 1879. "Sedert 1857 is de polder bevrijd van het Hondsboschgeld, dat vóór dien tijd geheven werd."

Als gevolg van de aanleg van het Noordzeekaneel tussen 1865 en 1876 werd de polder doorsneden, per 16 april 1874 kwam het zuidelijke deel (ca. 70 ha) bij gemeente Spaarndam te horen.
Voor het noordelijke deel werd een kleine molen gebouwd, uitslaand op het Noordzeekanaal. Zie Tenbruggencatenummer 17834.

De molen werd vermoedelijk rond 1915 gesloopt.

Bronnen o.a.:
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.

Plaats : Spaarnwoude (v/h Assendelft)
Gemeente : Velsen (v/h Assendelft)

De foto bovenin is een kaart uitgegeven door de Hr. Tanger uit Zegveld. Op de achterzijde van de kaart staat abusievelijk dat het de molen van de Vlietpolder te Assendelft betreft.

De dwarsdoorsnede is afkomstig uit het boek "windmolens" van G.Husslage.
Het betreft hier de bouwtekening van de molen.

Bedoeld wordt de Kaagpolder onder Assendelft. Zie ook G. Husslage: 'Windmolens' pag. 111, die bij dezelfde tekening de polder Buitenhuizen noemt.
J.S Bakker, 20 feb. 2013.