Molen De Kraton, Alkmaar

De Kraton
Molen 06650 x De Kraton (Alkmaar)

Alkmaar
bolwerk Schermerpoort
Alkmaar

geschiedenis
De voorganger verbrandde op 5 september 1874, er werd gelijk een nieuwe molen gebouwd. Molenaar Pieter Koorn, voor ƒ 8000 verzekerd, kocht een overbodige poldermolen, plaatste die op een stenen onderbouw, herdoopte hem De Kraton en hervatte het bedrijf op 1 april 1875.

Op 9 oktober 1895 brandde de niet meer bewoonde molen, eigendom van grutter Abraham Mattheus de Jong, door onbekende oorzaak opnieuw af.
Algemeen Handelsblad, 10 okt. 1895:
"Hedenmorgen is te Alkmaar de windkorenmolen van den heer De Jong verbrand. In September 1874 werd deze molen herbouwd, in de plaats van dien welke toen door het inslaan van den bliksem verbrandde. De oorzaak is onbekend. Alles is verzekerd."

Er werd weer een nieuwe molen gebouwd, zie dbnr. 1409.

trivia
Op de foto is de molen De Kraton te zien met op de voorgrond het Gat van Bagge. De opname is van rond 1890.