Molen Scheemder standerdmolen, Scheemda

Scheemda, Groningen

net voor de Rijksweg, rechterzijde Molenstraat
Oldambt, Groningen
Oldambt

open voet

geschiedenis
Volgens mededelingen zat er in de achtkante opvolger een eiken balk die het jaartal 1480 droeg, kennelijk was dat het bouwjaar van de standerdmolen.

De Scheemder standerdmolen aan de Molenstraat komt voor op de provinciekaart van Bartholdus Wicheringe uit 1616.

Wanneer de molen werd vervangen door de stellingmolen is niet bekend, dat moet tussen 1600 en 1788 zijn gebeurd. Op 4 januari 1675 verkocht Harmen Janse "sijn moolen en moolenberch, staende in de Scheemda met huijs en thuijn, boomen en plantagiën". Aangezien de molenberg zo expliciet wordt vermeld, ging het waarschijnlijk nog om de standerdmolen.

Bron: Iets over de Scheemder molens, art. door J.P. Koers in De Zelfzwichter nr. 52. Verzameling H. van der Kaay

Wessel Claessen, bakker en mulder, geboren te Wagenborgen rond 1632, wonende te Nieuw Scheemda, overleden voor 1675, hoogstens 43 jaar oud, zoon van Claes Luitjens en Mette Tiarcks.
Wessel .
Wessel Claessen was eigenaar van de Schemder hamricker Molle in de Molenhorn te ’t Waar bij Nieuw Scheemda. De molen stond op een molenberg en wordt al genoemd in 1602.

Langs de molenberg liep een paadje dat de Molensteegh werd genoemd (uit: Tussen ’t Zieldaip en ’t Grootmoar). De molen met behuizing en 5 deimt eigen land te Nieuw Scheemda wordt op 6 mei 1687 door de voogden over de kinderen van Wessel en Lijsebet en de andere erfgenamen Jan Jurjens, Harm Alberts en Wupke Tonkes verkocht aan Hendrik Alberts en zijn moeder Anje Alders.

Dertien jaar later in 1700 komt de molen in bezit van Wessel zijn broer Luitjen Claessen.

Wessel is getrouwd te Wagenborgen op zondag 10 mei 1657 Wessel krijgt bij zijn huwelijk van zijn vader 1000,- car.gld. en Imme van haar moeder eveneens 1000,- car.gld. mee. (h.c.), op ongeveer 25-jarige leeftijd met Hille Dercks (ongeveer 24 jaar oud), geboren rond 1633 (?), dochter van Derk Hindriks en Imme Harmens.

Bron: Genealogie (stamboom) van Luitjen Claessen

trivia
In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen

-X-

Opgevolgd door een achtkante stellingmolen.