Molen 's Lands Welvaren, Westknollendam

Westknollendam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
's Lands Welvaren
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06499 z
oude dbnr.
V3877
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Westknollendam
plaatsaanduiding
aan de Tochtsloot
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 114038, Y: 503664
N: 52.51911, O: 4.78371

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1809 - 1814 gesloopt ?
geschiedenis
Voor het Lands Welvaren kregen Cornelis en Theunis Alberts. Heertjes uit Oost-Knollendam op 10 oktober 1681 de windbrief uitgereikt. Dit werd als volgt omschreven:"tottet op stellen van een enckelde hennipsaetsmolen bij hun te stellen op een stucke lants leggende in den banne van Uytgeest in het polderken genaemt het polderken van Cnollendam ende bij hun te noemen het 's Lants Welvaren, alles ut supra en tegen een recognitie van 4 ponden per jaar". De molen werd dus als enkelwerks oliemolen gebouwd.

Theunis Heertjes zou later ook delen van de nabijgelegen Knollendamse oliemolens "de Herderin" en "de Knollenbijter" bezitten. Ook het Lands Welvaren was verdeeld in aandelen, die veelvuldig verhandeld werden. Op 27 mei 1694 werd de lading van de molen tegen brand verzekerd.

Omstreeks 1703 werd de molen verbouwd van enkelwerks naar een dubbelwerks oliemolen. Ook deze oliemolen werd op 14 juni 1727 met zijn lading opgenomen in het op die datum opgerichte olieslagerscontract.

Op 15 februari 1736 werd het Lands Welvaren in zijn geheel eigendom van Dirk Jansz. Prins. De familie Prins behield zeer lang belangen in de molen. Na het ontbinden van de brandverzekering voor opstallen op 1 mei 1783 waren er in de Zaanstreek diverse molens die zich toen aansloten bij het olieslagerscontract dat de gebouwen zelf tegen brand verzekerde. Het Lands Welvaren werd op 3 mei 1783 opgenomen in het OC.

De familie Prins bleef tot 27 mei 1794 eigenaar van de molen. Op die datum verkocht Pieter Prins de molen aan Jan Cornelisz. Boon & Zoon uit West-Knollendam voor een bedrag van ƒ 5600. Op 7 september 1801 werd de molen overgeschreven op de firma Cornelis Busch en Zoon, die weer belangen had in de naastgelegen oliemolen De Herderin.

Op 6 mei 1809 werd de molen uitgeschreven bij het olieslagerscontract. Op 13 september van dat jaar verkocht Jan Boon de molen met het erf voor een bedrag van ƒ 1100 aan Pieter van Eeten en Cornelis Emmerzeel uit Wormerveer. Vermoedelijk werd de molen kort na 1809 gesloopt, in ieder geval verdween de molen voor 1814.

Bronnen:
- "Duizend Zaanse molens" P.Boorsma 1968
- "Molens in de banne Uitgeest" Dr.A.J.Kölker 1990
- "Gedenkboek van het olieslagerscontract 1912
- www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)
F. Rol.

aanvullingen

trivia
Mogelijk werd de molen in Akersloot herbouwd als De Oude Knegt, zie dbnr. 3956.