Molen Zonneveldse polder, Valkenburg

Valkenburg, Zuid-Holland

Haaglanden

Weidemolen

De Zonneveldse polder had een wipvijzelmolentje aan de Zijl- of Wassenaarschewatering.

*De Zonneveldse polder. Gelegen in de gemeente Valkenburg.
Op 27 september 1631 kreeg Pieter van Nierop vergunning van Rijnland om op landen achter zijn huis Zonneveld, waar al een staartmolentje had gestaan, een windwatermolentje te mogen stellen.

*Dit molentje, zichtbaar op de overzichtskaart van Rijnland van 1687, sloeg het water uit op de Kaswatering. Het te bemalen gebied werd in de loop der tijd verwaarloosd. Op 5 oktober 1776 kreeg de eigenaar van het huis daarom vergunning van Rijnland om het vervallen molentje te vervangen en het poldertje in orde te brengen.

*In 1788 werden via een duiker onder de Kaswatering door nog landen van vijf andere eigenaren op de polder aangesloten.

In 1815 werd de polder verenigd met de Oostpolder, waarna diens molen (Tenbruggencatenummer 00988) de bemaling overnam.

Bron: Molens Windlust in Wassenaar, Frans Micklinghoff, 2004.

*In 1817 bleek de vijzelmolen versleten. Een nieuwe molen bouwen voor een poldertje van iets meer dan 34 morgen groot vond men te duur. Bij wijze van proef werden de landen van het poldertje, aangevuld met 12 morgen omringend land, bemalen door de molen van de Ruijgelaansche polder. Er behoefde alleen maar een duiker door de Broekweg onder de Broeksloot door (scheiding van beide polders) te worden gelegd. De proef verliep naar wens. Daarom werd Rijnland toestemming gevraagd om de polders te combineren.
Op 21 juni 1817 werd de vergunning verleend.

Informatie van N. Varkevisser, op 24 december 2012