Molen De Hoop, Leidschendam

Leidschendam, Zuid-Holland

Veur
Haaglanden
Veur B (2) 759 Adolph George van der Schooren, zaagmolenaar

1739 verbrand, 1777 herbouwd
geschiedenis
Molen De Hoop en Molen De Salamander zijn omstreeks 1773/1774 grotendeels door brand verwoest en in 1777 weer herbouwd. Wederom als 2 achtkante stellingmolens met zaagschuren.

Deze molen stond ten noorden van de nog bestaande molen De Salamander en is in 1895/6 verbrand. Was vrijwel identiek aan de nog bestaande molen De Salamander. Beide molens waren eigendom van dezelfde houthandel.

De Hoop werd in 1739 gebouwd als een achtkante stellingmolen. Verbrandde in 1773/1774.
In 1777 is deze achtkante stellingmolen weer herbouwd waarna hij in 1895 is verdwenen.

Nederlandsche staatscourant, 14 juli 1845
Ook onder de gemeente Veur, aan den Leidschendam, is de houtzaagmolen van den heer van der Schooren door het onweder getroffen, zonder evenwel brand te veroorzaken, zijnde de bliksem geslagen in het middelste gedeelte van eene molenroede, van welke de eene helft in stukken is geslagen, welke zich ver in den omtrek hebben verspreid; voorts is dezelve doorgedrongen tot in de kap van den molen, heeft de spil tot op de helft aan ontelbare gedeelten vaneen doen splijten, een ijzeren band, ter dikte van een duim, aan stukken geslagen, waarvan er bij zijn, die tevens geheel zijn verbogen; de glasruiten in den molen zijn verbrijzeld, en de deuren, niettegenstaande dezelve met defferente grendels waren gesloten, zijn opengerukt.

Leidsch Dagblad, 25 juli 1894:
Te Leidschendam schijnt de bliksem geslagen te zijn in den houtzaagmolen van den heer Mathlener. Er moet toen hout aan het smeulen zijn gegaan, want hedenmorgen om halfvier sloegen groote rookwolken naar buiten en kort daarop ook de vlammen. Het blusschingswerk werd zoo spoedig mogelijk aangevangen, maar zou misschien wel tot vanmiddag duren.
Bron:krantenarchief Regionaal Archief Leiden.
A. de Groodt, 12 april 2009