Molen Noordpolder van Ossendrecht, Ossendrecht

Ossendrecht, Noord-Brabant

Baronie en Markiezaat
Ossendrecht A (2) 169 Polder van Noord & Zuid Ossendrecht

Bemaalde de Noordpolder van Ossendrecht.

Deze molen werd in 1811 gebouwd voor de Noordpolder.
In 1820 werd de molen indien nodig ook gebruikt voor de Zuidpolder, indien natuurlijke lozing niet mogelijk was.

Van 1811 tot 1820 werd deze polder bemalen door den molen van den Noordpolder van Ossendrecht doch de uitwatering door eene in den buitendijk op den noord-westelijken hoek van Oud-Hinkelenoord, nieuw gelegde steenen sluis, wijd 1.70 en voorzien met een drijfdeur en schuif, in laatstgemeld jaar verplaatst zijnde, zoo heeft de suatie sints dien tijd verder zonder hulp.

Bron: Statistiek Tableau der Polders in Noord-Braband, A. de Geus en E.C.B. van Rappard ('s-Hertogenbosch 1843).

09-05-1811
De Heeren van de Dijk-Collegien van de Noord- en Zuid-Polders onder Ossendrecht, zijn voornemens in het openbaar te Besteden, op Maandag den 20 Mei 1811 des voormiddags ten 10 uren, in de Herberg de Ketel, te Ossendrecht. Het stichten van een steenen watermolen, sluis en heulen, met de leverantiƫn der materialen.

Informatie: J. de Vries, 2014