Molen Bouwlust, Amsterdam

Bouwlust
Molen 06494 h Bouwlust (Amsterdam)

aan het Noordelijk Zaagmolenpad vlakbij de Buitensingel
Amsterdam B (2) 562 Balth. Constant. Huydecoper

geschiedenis
Begin 1639 werd opdracht gegeven tot de bouw van deze zaagmolen aan het Noordelijk Zaagmolenpad vlakbij de Buitensingel (tegenwoordig Gerard Doustraat hoek Stadhouderskade). De werf waarop de molen stond was eigendom van de gemeente Amsterdam, en zolang er een zaagmolen stond was huur niet verschuldigd aan de gemeente.

De eigenaar in 1857 van de Bouwlust, de firma D. van der Hans & Co., richtte een schrijven aan de gemeente Amsterdam tegen de bouw van het Paleis van Volksvlijt in de nabije omgeving i.v.m. de windbelemmering. Aan een aantal punten werd tegemoet gekomen, maar de ondergang van de Amsterdamse houtzaagmolens was reeds ingezet.
Vanaf 1871 werd de Bouwlust eigendom van de firma Sterk & Doijer, die de molen in 1877 liet afbreken en hem verving door een stoomhoutzagerij.
Gerard van den Bosch.

Boedelinventaris, gedateerd 7 september 1717, van Cornelis van de Hoeven houtzaagmolenaar en houtkoper aan de molen vanouds genaamd de Veermolen en nu gemeenlijk genaamd de Rode Molen op het Zaagmolenaarspad even buiten de Utrechtse poort.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Blijkens beschrijvingen in de Beeldbank Amsterdam heette de Bouwlust voorheen De Veermolen. In de kwijtscheldingen kom ik hem van 1735 tot 1820 tegen als Veermolen en Rode molen (een keer: Viermolen): Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 31 jan. 2023.

"de Bouwlust, 1802".