Molen Koning Salomon, Amsterdam

Koning Salomon
Foto van Jacob Olie, collectie G. van den Bosch

aan de Kwakerspoel
Amsterdam C (5) 763 Jan Diederik Groote of erven

1893 onttakeld 1900 gesloopt
geschiedenis
Deze molen werd gebouwd in 1671 met de nadrukkelijke eis dat deze paltrok alleen grenenhout mocht zagen en nooit eikenhout. Jan Gerritszn. was de eerste eigenaar.

De laatste zaagmolen aan de Kwakerspoel, al was deze al jaren onttakeld, was paltrok De Koning Salomon. Van deze molen zijn geen duidelijke foto's bekend, alleen een exemplaar waar de molen (zonder wieken) boven de daken uitsteekt.

In 1900 was het afgelopen voor deze paltrok en werd De Koning Salomon gesloopt.
Informatie van G. van den Bosch.

Op een tekening van J.M.A. Rieke staat de onttakelde molen, maar werd blijkens het op de werf aanwezige hout aldaar nog een houthandel gedreven.
Tussen 1890 en 1900 verdwenen de laatste van de molens die sinds 1662 rond de Kwakerspoel hadden gestaan.
Bron: "De molens van Amsterdam in oude ansichten", deel 2, mr. J.H. van den Hoek Ostende.

Amsterdamse courant
14-05-1774

Uit de hand te koop en Hout Zaag-Moolen , genaamt DE KONING SALOMON , zynde een PALTROK, met deszelfs Huizingen en Lootzen , Schuiten en verdere Gereedschappen , en al wat tot een Hout Zaag-Moolen behoord, staande en gelegen tusschen de Leidsche- en Raam Poorten. Te bevragen aan de voorn. Moolen by de Wed. CORNELIS PAATER.

trivia
Foto 1: Boven de huisjes aan het Kwakersdwarspad (Kwakerspoel) steekt de onttakelde paltrokmolen De Koning Salomon. Opname circa 1893.

Foto 2: De Bleekersloot in 1894 (nu De Clerqstraat) met rechts "De Koning Salomon" (toch een andere foto met deze molen). Aan de andere kant van het water zien we "De Victor" en de Westertoren.

Foto 3: Het Kwakersdwarspad. Linksboven op de foto is een stukje van het schavot te zien van de paltrokmolen (op het schavot kon de molenaar de wieken opzeilen).

Foto 4: Een foto van een onbekende fotograaf. De molen op de voorgrond is De Victor (dbnr. 1824). Links van de molen tussen de boom en de molen in is nog net de paltrokmolen te zien!