Molen De Blauwe Bijl / De Bijl, Amsterdam

De Blauwe Bijl / De Bijl
Molen 06492 f De Blauwe Bijl / De Bijl (Amsterdam)

tussen Achterweg en Middenweg
Amsterdam C (3) 231 Johannes van Duuren, houtzaagmolenaar, & Cons.

geschiedenis
"Johannis Van Zijll voor de moole de Bijll" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Per 22 november 1762 liet Barent Blanken of Blancke de verzekering op zijn naam overschrijven.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Barent Blancke ondertekende de akte voor De Boven Bijl.

Rotterdamsche Courant, 6 mei 1809:
" ... , Makelaars, zullen, op Maandag den 29 Mey 1809, te Amsterdam, in het Oudezijds Heeren Logement, verkoopen: een hegte, sterke en welgelegen HOUTZAAGMOOLEN, zynde een Palsrok, genaamd DE BYL, benevens de daar by behoorende HEEREN_HUIZINGE, KNEGTSWONINGEN, MOESTUIN, BOOMGAARD, HOUT- en TIMMERLOOTSEN, mitsgaders alle Vaste en Losse GEREEDSCHAPPEN, volgens Inventaris, (alles te zamen in één Koop) staande en gelegen buiten dezelve Stad, tusschen de Raam- en Zaagmolens-Poorten, geteekend D, Y en M, G. g, No. 59, Nieuwe No. 441. (groen) ..."

De plaatsaanduiding van deze molen in "Molens in Noord-Holland in oude ansichten", 1980 is onjuist.

Middenweg, gezien in N.W. richting molen 'de Bijl'.
Datering: 1890 (ca.) collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: onbekend.

Middenweg, gezien in N. richting naar Achterweg (midden). daarachter: Kostverlorenvaart rechts: molen 'De Bijl'.
Datering: 1885 (ca.) collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: onbekend.

Middenweg, Gezicht uit zuidoostelijke richting. Op de achtergrond midden: molen 'de Bijl'. In het verschiet links molen 'de Eenhoorn' aan de Achterweg.
Datering: 1890, collectie: Tekeningen en prenten, vervaardiger: Wijsmuller, Jan Hillebrand, (tekenaar).