Molen De Rookoe, Amsterdam

De Rookoe
Molen 06492 d De Rookoe (Amsterdam)
Foto (uitsnede): ca. 1870 (zie Aanv.)

hoek voorm. Middenweg en Zaagmolenpad
Amsterdam C (3) 257 Jacob Meihuizen

geschiedenis
Aan de Amsterdamse Middenweg (ongeveer nu waar de Zaagmolenstraat ligt) stond vlakbij houtzaagmolen "De Jager" de paltrok "De Rookoe". Rond 1638 was dit één van de twaalf houtzagers waar toestemming voor het bouwen ervan werd gegeven. Ook de nog bestaande "De Otter" behoorde daar toe.
De Rookoe werd rond 1890 gesloopt.
G. van den Bosch.

's Gravenhaegse Courant, 14 juli 1749:
"Pieter Geenze de Zeeuw en Jan van der Hart Hendriksz., Makelaers, zullen op Maendag den 21 July 1749, te Amsterdam in 't Oudezyds Heeren Logement verkopen, een hegt, sterke en wel getimmerde HOUT-ZAEG-MOLEN, zynde een paltrok; genaemd de ROOKOE, staende en geleegen de tweede Moolen op het Pad voor de Zaeg-Moolens-Poort, onder de Jurisdictie van Amsterdam, op vrye grond, met deszelfs logeable Huyzinge, Lootsen, Schuuren, en verder Getimmerte, met alles wat daer op aerd- en nagelvast is, als meede de Gereedschappen: Ook een ROEY- en een MIDDELSCHUYT, &c."

"Nicolas Raguin De Rookoe" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Per 22 november 1762 liet Anna Touret, wed. Nicolaas Raguin, de verzekering van "de moolen de rokoe" op haar naam overschrijven.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Bernardus Schues ondertekende de akte voor De Roo Koe.

Algemeen Handelsblad, 20 mei 1886:
"No. 173. Voordracht om goed te keuren een door B. en W. op 27 April jl. ten behoeve der gemeente gedanen aankoop van den houtzaagmolen, genaamd "De Roôkoe," met huis en grond, gelegen aan het Zaagmolenpad, voor ƒ 33.053.
Aangenomen."

We nemen aan dat de gemeente de molen ter afbraak kocht, en dat dat niet veel later plaatsvond.