Molen Het Amsterdamsche Wapen, Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Het Amsterdamsche Wapen
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06491 m
oude dbnr.
V4639
Meest recente aanpassing
| Geschiedenis

locatie

plaats
Amsterdam
plaatsaanduiding
aan de Kostverlorenvaart
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Amsterdam
kadastrale aanduiding 1811-1832
Amsterdam C (3) 143 Pieter Kuiper, koopman in houtwaren
geo positie
X: 120421, Y: 488642
N: 52.38455, O: 4.87930

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Paltrokmolen "Het Amsterdamsche Wapen" werd gebouwd rond 1650 aan de Kostverlorenvaart.

Notaris Arent van Eijbergen. 14-3-1717 testament Jan Claasz Bijl en IJtie Jacobs. hij is Mr. zaagmolenaar aan molen 't Amsterdamse wapen.

Op 1 juni 1763 zegde een flink aantal eigenaars van molens het op 18 januari 1760 gesloten verzekeringscontract weer op. Voor 't Amsterdamsche Wapen waren dat Jan en Klaas van Saanen (bron: Stadsarchief Amsterdam).

In het "Groot Volkomen Molenboek" van Leendert van Natrus, Jacob Polly en Cornelis van Vuuren uit 1734 is de paltrok "Het Amsterdamsche Wapen" als rechtskranig opgenomen.
De makelaar met het stadswapen laat geen twijfel over de juiste naam. …”
Bron: M.v.A. II.

Notariële akte van 15 oktober 1802 waarbij de erfgenamen van Claas van Saanen een makelaar machtigden om de op 4 oktober 1802 geveilde molen Het Amsterdamsche Wapen te transporteren aan de koper Aeilt Arend Tobias. Uit de akte blijkt dat het binnen(-werk) voor enige jaren nieuw gebouwd was. Gemeente Amsterdam Stadsarchief.
Arjen Lobach, 22 feb. 2021.

15-10-1822: Opregte Haarlemsche Courant
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 4 November 1822, te Amsterdam, ... doen verkoopen:
No. 1. Een kapitale HOUTZAAGMOLEN, zijnde een Bovenkruijer, genaamd HET VRIESCHE WAPEN, met de daar nevens staande Knechts-Woningen, Loodsen, Schuitenhuis, Tuijn en verdere Getimmerten, geteekend Y, 467.
No. 2. Een DITO DITO, zijnde een Paltrok, genaamd HET AMSTERDAMSCHE WAPEN, met deszelfs hechte, sterke en weldoortimmerde moderne Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Loodsen, plaisante Koepel, excellerende Tuin en verdere Getimmerten, get. Y, 466.
No. 3. Een DITO DITO, genaamd DE EENDRAGT, met dezelfs weldoortimmerde Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Lootsen en verdere Getimmerten, get. Y, 465, allen zeer gunstig gelegen aan dezer Stads Buitensingel en Kostverloren Wetering, buiten de Haarlemmerpoort, in Buitenwijk 4. ... "

Op 23 mei 1862 werd deze houtzager slachtoffer van brand.

aanvullingen

trivia

De molen stond bij de afsplitsing van de Kostverlorenvaart, die begint waar de Kostverlorenvaart in de Kattensloot overgaat en vandaar richting Haarlemmerpoort loopt en dan via een bochtje uitkomt op de Singelgracht, dicht bij deze molen.

Hij stond tussen "Het Friesche Wapen" en "De Eendracht/De Rommelpot". Zijn standplaats zou nu tussen de Eerste Nassaustraat en De Haarlemmerweg zijn, waar de molen stond is nu water.