Molen De Zon, Amsterdam

De Zon
korenmolen, loodwitmolen

bolwerk Zeeburg
Amsterdam H (3) 2841 Fredrik Wilhelm Schmieg, koopman

geschiedenis
In 1716 werd in de buurt van de Funenkade (vlakbij De Gooyer) korenmolen De Zon gebouwd. Die ging snuif en verfstoffen malen tot 1727, daarna koren tot 1747, daarna run tot 1748 en sindsdien loodwit.

"N. Bremer, makelaer, zal op Maendag den 25 Maert te Amsterdam in het Oude Heerenlogement verkopen een extra sterke, agtkante runmoolen, genaemt de Zon, staende op de stadsgrond op het Funen in het laetste bolwerk, met desselfs sterk pakhuys, zonneplat, woningen, wagenhuys, stalling voor 2 paerden, schuyt en alle gereedschappen aen de molen behorende …."
Amst. Crt., den 7 Maert 1748
Bron: Gegevens over de Nijverheid van Amsterdam, bijeengelezen uit advertenties in de Amsterdamsche Courant 1667-1794 door Dr. Leonie van Nierop, 28e Jaarb. (1931) Amstellod, bldz. 123.

Molen de Zon, ligging op de Schans over de spiegelgracht, werd op 12 oktober te koop aangeboden en op 7 november 1765 te huur aangeboden.

In 1856 werd De Zon afgebroken. Deze molen werd in Vijfhuizen herbouwd als een korenmolen.