Molen De Drie Prinsen / De Hond (3e)/ De Hondt, Amsterdam

De Drie Prinsen / De Hond (3e)/ De Hondt
Molen 06490 w De Drie Prinsen / De Hond (3e)/ De Hondt (Amsterdam)
Detail van onderstaande tekening

Bolwerk Muiden
Amsterdam H (4) 3543 W. & P. van Groningen, molenaar

geschiedenis
In 1845-1846 werd op het bolwerk Muiden te Amsterdam een nieuwe achtkante stellingmolen gebouwd, genaamd "De Hond". Deze molen kwam in de plaats van de achttiende-eeuwse "De Drie Prinsen" die eerder in 1843 was verbrand door een blikseminslag, en na te zijn herbouwde, wederom te zijn verbrand  op 22 september 1845 door het heetlopen van de as.

Bron: Leydse Courant 24 sept. 1845
Erik Stoop.

10 augustus 1843 verbrand door onweer.
1846-1846 herbouwd.
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 138.

Rotterdamse courant, 17 november 1804

Op Maandag den 3 December 1804, te Amsterdam, in het Oudezyds HeerenLogement, verkoopen: No 1. De HELFT in een kapitale hegte sterke en weldoortimmerde KORENMOLEN, met zyn Huizinge, bewesten de Muiderpoort, genaamt De HOND

Rotterdamsche courant, 25-09-1845

Uit Amsterdam meldt men den 22 dezer: De molen de Hond, bemalen door J. van Groningen , op de Schans bij de Muiderpoort, die den 10 augustus 1843, door het inslaan van den bliksem , afgebrand en kortelings herbouwd was, is gisteren middag op nieuw eene prooi der vlammen geworden. Omstreeks ten half vier ure bemerkten de knechts, door het stooten van het werk, dat er iets buitengewoons moest plaats hebben, en begaven zich terstond in den kap, waar alreeds, door het leetloopen van de as, de vlam uit het rietendak sloeg, en alle blussching onmogelijk maakte. Binnen een uur tijds was dan ook de molen tot op de steenen wanden afgebrand, en daarbij 90 zakken meel. Acht brandspuiten zijn in werking geweest, waardoor de twee woonhuizen, die veel te lijden hadden door den zuidelijken wind, zijn behouden. Molen, gebouwen en meubelen zijn voor brandschade verzekerd.