Molen De Haan (3e)/ De Roode Haan / De Rode Haan, Amsterdam

De Haan (3e)/ De Roode Haan / De Rode Haan
Molen 06490 r De Haan (3e)/ De Roode Haan / De Rode Haan (Amsterdam)
Foto Beeldbank Stadsarchief (via Allemolens.nl)

op het bolwerk Ouderkerk
Amsterdam I (2) 4217 Johannes Jongboer, molenaar

geschiedenis
Waarschijnlijk heeft hier eerst nog de verplaatste standerdmolen gestaan, en is die later vervangen door de stellingmolen.

Testament van 12 augustus 1733 van Lambert Westeringh en echtgenote, Meester korenmolenaar op de Roije Haan bij de Utrechtsepoort: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 18 april 2022.

Op het bolwerk Ouderkerk stond de achtkante stellingmolen "De Haan". Deze korenmolen moest in 1872 verdwijnen, omdat de Huidekoperstraat doorgetrokken werd tot de Nicolaas Witsenkade.
G. v.d. Bosch.

Afb. 1: De Utrechtsepoort
Gezicht over de Singelgracht op de Utrechtsepoort met links de molen De Rode Haan op het bolwerk Ouderkerk en rechts de molen De Groen op het bolwerk Westerblokhuis. Geheel rechts zijn door de bomen de wieken te zien van de molen De Bul op het Oosterblokhuis. Tussen de molens De Groen en De Bul ligt in het verschiet de Weesperpoort.
Datering: 1754. Herkomst: Stadsarchief; Collectie tekeningen Van Eeghen. Documenttype: tekening. Vervaardiger: Pieter Jan van Liender (tekenaar) Geografische naam: Singelgracht. Afbeeldingsbestand: 010055000116.

Afb. 2: De tekening geeft een gezicht vanaf de Weesperzijde op de overkant van de Amstel, de Singelgracht en de Schans. Links de koepel van de tuin Amstelhoek, daarachter molen De Zeskant. In het midden de Utrechtsepoort tussen van links naar rechts de molens De Rode Haan, De Hoop, De Wetering en De Groen. Helemaal rechts is het begin van de Hogesluis.

Volkert Haagsman verliet Leerdam, en leerde in Amsterdam het molenaarsvak. Bij zijn trouwen in 1737 was hij een ervaren Molenaars knegt bij molen De Haan, in Amsterdam bij de Utrechtse poort. Een jaar later, op dertigjarige leeftijd, was hij zo ver dat hij een 25%-belang in korenmolen De Wolf binnen Amsterdam kon kopen.
Dick Haagsman, 6 maart 2017.