Molen De Palm, Amsterdam

De Palm
Molen 06490 e De Palm (Amsterdam)
Tekening van D. Verrijk, 1770

Bolwerk Haarlem
Amsterdam D (1) 36e Otto Wolken, koornmolenaar / Blöker

geschiedenis

Het bolwerk Haarlem lag vanuit de stad gezien aan het eind van de Palmgracht, er tegenover ligt nu het Eerste Marnixplantsoen, bij de Rotterdamse brug en de Kattensloot (Jacob Catskade). De stellingmolen bestond volgens afbeeldingen omstreeks 1770. (zie ook afbeelding ‘de Kraai’ (dbnr. 1816), waarop de Palm als standerdmolen voorkomt).
01-05-1725: Huurcontract voor de ‘Nieuw gebouwde molen de Palm aan het einde van de Palmstraat’. De akte is van 1726, maar de huur was kennelijk al ingegaan op 1 mei 1725. Eigenaar voor de helft was Pieter Vermeer. Huurder voor 10 gulden per week was Cornelis van Beek met zijn echtgenote Aagje de Ridder, weduwe van Jan Visvliet (die Jan was voorheen al gebruiker van deze molen). Wie de andere helft bezat blijft duister…
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 9560, pag. 388.
Veel molens bij deze notaris! Het handschrift van de klerk is wat vreemd en krullerig, maar wel te lezen.

08-02-1755: Mutueel testament gedateerd 8 februari 1755 van Jan van Neerdijk, molenaarsbaas op deze molen, en zijn echtgenote Aaltje Vange.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 11998, pag. 118 e.v.

09-04-1779: Mutueel testament gedateerd 9 april 1779 van Dirk Willemsz, molenaarsbaas op deze molen, en zijn echtgenote Hendrina van Neerdijk. Stadsarchief Amsterdam Toegangsnummer 5075, inventaris 15506, pagina 221 e.v.

12-02-1791: Maria van As, weduwe van Arij Harshoorn, machtigt twee makelaars om haar halve aandeel in deze korenmolen te verkopen.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 17701, pag. 118.
Arjan Lobach, 2022-2023.

27-02-1831: De molen is verbrand op 27 februari 1831.
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 142.

Singelgracht. Gezien over Singelgracht naar molen De Kraay (Tenbruggencatenummer 06490 d) op bolwerk Sloterdijk met links daarvan de Haarlemmerpoort. Rechts bolwerk Haarlem met molen De Palm.
datering: 1770 (ca.) collectie: Tekeningen en prenten
vervaardiger: Verrijk, D.(tekenaar)

Bolwerk Haarlem
Bolwerk Haarlem (thans het Eerste Marnixplantsoen) met molen De Palm.
datering: 1778 collectie: Tekeningen en prenten
vervaardiger: Andriessen, Anthony (tekenaar)

Molen De Kraay was vanaf de stadskant zichtbaar vanaf de Brouwersgracht en stond rechts van de Haarlemmerpoort vanaf de Haarlemmerweg gezien. De voorganger van de in 1838 gebouwde molen staat op de onderstaande afbeelding, die van vóór 1765 is. Merk op dat de molen De Palm op het volgende bolwerk, Haarlem, nog een standerdmolen is.
Buiten de poort, aan de Zuidkant van de Haarlemmerweg, stonden meerdere molens. Molen Het Friesche wapen stond het dichtst bij molen De Kraay.

Gesigt na d Haarlemmer Poort
Singelgracht gezien naar de Haarlemmerpoort, vanuit het noordwesten. Midden achter molen De Kraai op bolwerk Sloterdijk. Techniek: ets.
Datering: 1695 (ca.) - 1720 (ca.). Collectie: Tekeningen en prenten. Vervaardiger: Valck, Gerard ; Valck, Gerard (uitgever en etser).