Molen Korenmolen op de Westwal, Leerdam

Leerdam, Utrecht

Leerdam
Westwal
Vijfheerenlanden, Utrecht
Vijfheerenlanden

geschiedenis
Op de plek waar eens de rondstenen stellingmolen stond, stond eerst een standerdkorenmolen die wegens bouwvalligheid is gesloopt en door de Dordtse molenmaker Pluijm werd vervangen door een nieuwe molen. Bij de molen hoorde ook een rosmolen om in geval van langdurige windstilte toch te kunnen malen. Deze werd in 1770 nog herbouwd.
Tot aan de afschaffing van de 'heerlijke rechten' in de Franse tijd was het een dwangmolen waar de inwoners van het graafschap Leerdam en de baronie Acquoy verplicht waren om daar hun graan te laten malen. Op de windmolen werd ook een dag per week run gemalen voor leerlooierijen. De molen was eeuwenlang eigendom van de prinsen van Oranje als graven van Leerdam, later van de Kroondomeinen, maar kwam in de 19e eeuw in particuliere handen.

Op de kaart van Jacob Deventer, 1557 staat de standerdmolen al ingetekend