Molen Korenmolen van Van der Arend, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

aan de Dorrekade z.z./ 0,35 km WZW kerk a/d Dorrekade n.z.
Zuid Waddinxveen
Schieland
Zuid Waddinxveen D (1) 109 Cornelis van der Arend

Volgens het boek Wad in 't veen, grepen uit Waddinxveens verleden door J.A. den Ouden, 1993 was deze molen al in 1650 zeker aanwezig. Bekend onder de naam Korenmolen van Van der Arend.
Informatie van H. van der Kaay, 30 maart 2009.

1790:
In 1790 verkoopt Leendert zijn molen de Hoop in Dordrecht en vestigt zich te Waddinxveen, waar hij van dat jaar tot 1832 eigenaar van den dorpskorenmolen was.

1868:
Opregte Haarlemsche Courant, 21 maart 1868,
Korenmolen
te Zuid-Waddinxveen.
De Wind-korenmolen met Woonhuis en verdere aanhoorigheden te Zuid-Waddinxveen, op den 18den Maart 1868, ten overstaan van den aldaar residerenden Notaris Anthonie Nicolaas Molenaar geveild, en alstoen slechts in bod gebragt tot drieduizend en vijftig gulden, zal op Woensdag den 25sten Maart 1868, des voormiddags ten elf ure in het Raadhuis van Zuid-Waddinxveen worden afgeslagen.

1876:
De Standaard, 11 februari 1876
Gisteren nacht is de korenmolen van B. Bakker, te Waddinxveen, geheel afgebrand; het woonhuis echter bleef gespaard door de krachtige werking van de spuiten, die zeer spoedig op het terrein aanwezig waren. Omtrent de oorzaak van de brand valt niets met zekerheid te zeggen.

De molen staat aangegeven op de kaart van Schieland op www.schieland.com.

* De molen staat ingetekend op de kaart van Florus Balthasar, B. Florisz.van Berckenrode, 1615

De windkorenmolen is in hout vervaardigd en heeft twee paar stenen doch geen omgang. Hij staat zeer gelegen, is in goede staat en niet verhuurd. Het zuiver inkomen wordt begroot op f 300,00.
Bron: Waddinxveen, kadastrale atlas Zuid-Holland 1832 (Noord- en Zuid Waddinxveen en Broek) blz. 74.