Molen Polder 6 / Molen van der Velde, Hallum

Hallum, Fryslân

Ferwerderadiel
Hallum D (2) 285 Taeke Tijsses Boersma, landbouwer

Bemaalde de polder 6 (40 ha).

Krantenbericht van 13/14 juni, jaar onbekend:
"Door het hemelvuur getroffen! - Tijdens een kort maar hevig onweder op Maandag 13 Juni in het noorden der provincie, werd de molen van den heer Van der Velde, Mieden onder Hallum, door den bliksem getroffen en van één wiek beroofd. De groote boerderij welke in de nabijheid staat, bleef gelukkig ongedeerd."

G.B. (Gerben Baukes) van der Velde was op 7 januari 1930, 20 maart 1933 en 19 april 1938 (Friesch Dagblad) boer in de Noorder Mieden onder Hallum.
In 1927 viel de 13e juni op een maandag, dus zou het bericht op dat jaar kunnen slaan.
Een andere mogelijkheid is 1932 of 1938, echter op 13 juni 1927 was er een “kort doch vrij hevig onweer” in de buurt van Oudkerk (Leeuwarder Nieuwsblad 14 juni 1927). Dat was niet ver van de Hallumer Noorder Mieden. Bij nader onderzoek bleek in museum Heerenveen dit knipsel ook te worden bewaard met als opschrift “Juni 1927”!
De molen stond dicht bij een grote boerderij en dat zouden er slechts twee kunnen zijn: die van Jipperda State met polder 6, in 1832 een achtkant op D 285, vlucht van 11 meter (provinciale inventarisatie 1867) en die van Wierdsma met polder 7, in 1832 een achtkant op D 303. Die van Jipperda stond echter het dichtste bij de boerderij.
Concluderend is het dus het meest waarschijnlijk dat het gaat om de molen van Jipperda State (polder 6), waar Gerben Baukes van der Velde dan woonde en die op 13 juni 1927 door de bliksem werd getroffen.
Dick Bunskoeke, 16 april 2020.