Molen Polder 81, Saitermolen / Saitermone, Warten/ Wartena

Warten/ Wartena, Fryslân

Idaarderadeel

Spinnenkop
vijzel, opvoerhoogte 1,50 m

1936 buiten gebruik na 1943 gesloopt
geschiedenis
De molen werd omstreeks 1780 gebouwd en bemaalde 30 ha land. Het betrof hier een vrij grote spinnenkop.

In 1936 kwam de molen stil te staan, een dieselmotor in het onderhuis nam zijn werk over. Van de molen restte nog een vierkant onderhuis op gemetselde voet, muurwerk ca. 70 cm hoog. Het onderhuis was inclusief het muurwerk afgedekt met horizontale beplanking. Voorheen was het onderhuis gedekt met rode holle pannen. In en om de molen waren hier nog restanten van te vinden.

Rond 1970 werd op deze plek de Spinnenkop van Romkema (Tenbruggencatenummer 03815) herbouwd als de nog bestaande De Ikkers.

Bron: onbekend, waarschijnlijk e.e.a. verhaspeld ("grote spinnenkop", dieselmotor in onderhuis, muurwerk 70 cm hoog, horizontale beplanking, restanten van dakpannen??) met de molen van polder 80 (Tenbruggencatenummer 03082).

Bouwjaar ca. 1780.
Sinds 1936 buiten gebruik, taak overgenomen door ruwoliegemaal.
1943 in slechte staat.
Juni 1944 buiten gebruik en in verval.

Volgens de top. kaart van 1952 stond de molen er toen nog, aangeduid als Electr. gem.
Volgens top. kaarten van 1928, 1952 en later stond aan de oostelijke dijk, aan de Lange Sloot een windmotor.

trivia
Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de molen wel aangegeven (doorgestreept nr. 717), maar hij staat niet met een nummer in de OAT. Mogelijk was de molen toen tijdelijk weg.
Vanaf de TMK van 1850 staat ook een molen op de plek van de huidige molen weergegeven.