Molen Noordermolen, Franeker/ Frjentsjer

Franeker/ Frjentsjer, Fryslân

Waadhoeke, Fryslân
Franeker A (1) 2 Harmen Kanninga, molenaar

De molen verdween in 1863.
Bron: Molens in en om Franeker. Een rijk verleden, Tj. Severein, 2010.

Mogelijk werd de molen voor 1598 hierheen verplaatst vanaf het Leeuwarderend (Tenbruggencatenummer 12643).

Molens in en om Franeker. Een rijk verleden, Tj. Severein, 2010 meldt dat de molen staat aangegeven op een kaart van het beleg van Franeker in 1500. Dat is op zich juist, maar de kaart is getekend in 1620-1622 door Pieter Feddes van Harlingen. Als basis voor de weergave van de stad heeft hij daarbij echter de situatie van Franeker rond 1600 gebruikt (waarschijnlijk de kaart van Pieter Bast uit 1598) of de situatie toen hij de kaart zelf tekende. Op zijn kaart staan bastions (en molens) die op de kaart van Van Deventer uit 1560 nog niet bestonden. Hoewel zijn kaart dus waarschijnlijk een redelijke representatie geeft van het beleg, is hij niet historisch correct met betrekking tot de molens die er op staan. Het eerste betrouwbare beeld van de molen is dus van 1598, op de kaart van Pieter Bast.

30 dec. 1748

Te Franeker hebben enkele buitensporigheden plaats wegens 't opdragen der magistraatsbestelling aan den prins erfstadhouder. In den nacht heeft men de Maegden van het stadswapen te Franeker op de Noorderpoort weggehaald en in de stadsgracht geworpen. Beschuldigd en gevangen genomen zijn de molenaar Focke Hayes op de Noordermolen en de zadelmaker Haije Faber.

Stads- en dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)
door Dr. G.A. Wumkes,