Molen Eva (2e voorganger), Usquert

Usquert, Groningen

78 voet, oud-Hollands

circa herbouwd
opvolger
De molen werd in 1818 gebouwd voor S.L. Welt.

In 1828 kocht zijn zoon Loevert Sikkes Welt, die reeds molenaar was op de Eva, de zeskante pelmolen in Wadwerd. Welt brak die molen af gebruikte hem voor de bouw van de molen te Stroobos.
Loevert werd te Usquert geboren en overleed in 1867 te Stroobos. Zijn broer Egbert Riewerts Welt nam, na de dood van hun vader in 1831, de molen Eva over en bleef dus in Usquert.

De molen verbrandde op 29 december 1890. In 1891 werd de molen herbouwd door molenmaker Chr. Bremer te Middelstum.

Bron ondermeer: Informatie van Bob Poppen, 23 aug. 2008.

Nieuwsblad van het Noorden, 7 jan. 1891:
"Usquert, 2 Jan.
De korenmolen van den heer K. E. Welt alhier is Dinsdagavond eene prooi der vlammen geworden. Ongeveer 6 uur 's avonds brak de brand uit, en weldra stond het sterke gebouw in volle vlam. De brandspuitgasten deden wat zij konden om het vuur te stuiten maar het blusschen was niet mogelijk. Evenwel mocht het hun gelukken om de nabijstaande huizen, waarvoor men ook vreesde, te behouden. Hard hadden deze wakkere mannen het te verantwoorden te midden der strenge koude, zoodat ook hunne kleedern met een ijskorst bedekt weiden. De molen was laag verzekerd. "