Molen De Leeuw, Grijpskerk

Grijpskerk, Groningen

Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier
Grijpskerk C (1) 56 Wed. Willem Simons Molen, pelmuldersche

afgebroken en verplaatst ?
geschiedenis
Een achtkante met geteerd riet gedekte stellingmolen op een houten tussen- en onderstuk. en een rietgedekte kap. De roeden hadden een vlucht van 67,5 voet. De stelling had een hoogte van 12 voet en een rechte (verticale) ondersteuning. Gebouwd door de molenbouwers Pieter Sibbels de Vries en Wilko Heerms.

Op één van de stijl staat: Jan Eppes 1743.
Eigenaars: Helmer Steenhizen tot 1782, sinds 1782 Willem Siemens (van der Molen) oa. 1815 (Not.acte 1841), in 1831 wed. W.S. van der Molen tot 1841, K.J. de Poel oa. 1851 en 1854, sinds 1854 J. Kruisinga, sinds 1885 R. Kruisinga.

In 1831 was de molen uitgerust met twee pelstenen.

Groninger courant, 9 februari 1841
Mr. M. de Muinck, Notaris te Grijpskerk, gedenkt ten verzoeke van de Erven van wijlen Willem Siemens van der Molen en Jaike Siewerts, in leven Ehelieden, te Grijpskerk, op Vrijdag, den 12 Februarij 1841, des namiddags te drie uren, in het Gemeentehuis te Grijpskerk, publiek ter Verkoop aan te bieden:
Eenen hecht-sterken en florisanten Pelmolen met eene aanzienlijke behuizing, no. 54, Schuur, Heem en Tuin, eigen grond, staande aan den nieuw aan te leggen Straatweg, te Grijpskerk.

Afgebroken 1899. De molen is volgens overlevering verplaatst naar Echt, koper was Vergoossen. In Echt later afgebrand. In Grijpskerk vervangen door ‘De Kievit’ Grijpskerk vdV 1295.

trivia
Mijn bet-bet-overgrootvader was Willem Sijmons. Hij was molenaar op De Leeuw in Grijpskerk. Hij overleed op 18 november 1817, zijn vrouw Jeyke Siewerts op 23 oktober 1840.
Volgens mijn gegevens werd de molen de Leeuw in Grijpskerk in 1899 verplaatst naar Echt-Susteren in Limburg en daar verbrand.
Ik heb echter gezien dat daarover discussie bestaat.
In 1840 is een boedelbeschrijving opgesteld van de nalatenschap van Willem Sijmons en Jeyke Sywerts. Deze geeft een leuk beeld van wat er destijds in zo'n huishouding aanwezig was.
Hun zoon Sywerd Willems van der Molen kocht met zijn vrouw in 1819 de molen in Noorderhogebrug (Tenbruggencatenummer 06720 m).
Jan Heemstra, 29 april 2021.