Molen Waterschap De Contributiedijken / Polder Grote Gans, Keegstra's molen, Ezumazijl/ Iezumasyl

Ezumazijl/ Iezumasyl, Fryslân

Waterschap De Contributiedijken /
Polder Grote Gans, Keegstra's molen
muonts, grondzeiler
media-bestand
Molen 06435 Waterschap De Contributiedijken / Polder Grote Gans, Keegstra's molen (Ezumazijl/ Iezumasyl)

Ezumazijl/ Iezumasyl
bezuiden de Ezingepolder
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

muonts, grondzeiler
Vijzel, 1,10 m opv.h.
12,50 of 14 m

geschiedenis
Ezumazijl heeft in ieder geval twee poldermolentjes gehad, De Gans (Tenbruggencatenummer 06436) en deze.

Kadastraal bekend Ee sectie D nr. 998 (Utskoat 81 vermeldt nr. 866), via een stroomsloot bij de sluis in de Zuider Ee uitwaterend. Bouwjaar onbekend en vlucht 12,50 m. Brant H. Keegstra te Engwierum bemaalde er 22 bunder mee (jaartal onbekend). In 1943 werd de molen Keegstra's molen genoemd, hij was nog eigendom van "De Contributie Zeedijken van Oostdongeradeel, maar was geregeld in gebruik bij D. Keegstra te Engwierum.

De moleninventaris (overzicht van de molens in de provincie Friesland, naar de toestand van eind 1957) vermeldt de molen ook. Deze inventaris is gemaakt door de voormalige Provinciale Waterstaat van Friesland. De foto is ook uit dezelfde tijd en hoort bij deze inventaris. In de genoemde Utskoat nr. 100 staat per abuis het jaar 1937 i.p.v. 1957.

In de inventaris staat vermeld dat de molen ca. 1845 gebouwd is en een vlucht had van 14,00 m. Vermoedelijk is dat niet juist. Hij stond ten zuiden van Ezumazijl en zijn toestand was in 1957 matig.

De molen werd pas in 1963 afgebroken, na een lange periode van verval, toen hij met één roede van 14 m stond.

Bronnen:
- "Ropta, sijn mounle, sijn skiednis. 1836-1936.", biskreaun fen A.M. Wybenga. Verzameling H. van der Kaay.
- "Watermolens in Oost-Dongeradeel", art. door Dick Bunskoeke (gebaseerd op Prov. inventarisatie watermolens van 18 augustus 1883) in De Utskoat nr. 49, maart 1988.
- Informatie van Popke Timmermans, 27 juli 2008; met dank aan H. van der Kaay.
- "Nogmaals de Rijksinventarisatie 1943, art. door Willem Entrop in De Utskoat nr. 81, maart 1996.