Molen Poldermolen van Huninga-Meerland / Meerlandsterpolder, Oostwold

Oostwold, Groningen

600 m ZW van de driesprong
Oldambt, Groningen
Oldambt

2 vijzels resp. 1,54m. & 1,20m.

geschiedenis
het gaat om de poldermolen van Huninga-Meerland en waarschijnlijk gebouwd in 1848. de molen is in 1921 gesloopt vlucht van 23 meter had twee vijzels van 1,54 en 1,20 m naast de molen staat een hulpgemaal dat alleen met ongunstige wind in bedrijf werd gesteld. de foto heeft ook in de zelfzwichter gestaan
Albert-Jan Veening, 29 juni 2006.

Deze poldermolen stond iets ten Oosten van Midwolda, maar viel officieel wel onder Oostwold. De molen had een vlucht van 23 meter en dreef 2 vijzels aan van 1,54 en 1,20 meter. In 1886 werd een hulpgemaal naast de molen gebouwd. Dit betekende dus niet het einde van de molen! Het gemaal werd slechts in werking gesteld bij ongunstige wind en als het peil tot 50 centimeter boven het vastgestelde polderpeil was gestegen. De op de foto afgebeelde molenaar Geert Feikens was dus tevens machinist In 1891 werd de molen zelfs nog voorzien van zelfzwichting. De poldermolen was een seinmolen. Overdag werd bij het bereiken van het peil de wieken 'overkruis' gezet, 's nachts werd de rode lantaarn omhoog getrokken. De molen is in 1921 gesloopt en samen met het in 1886 geplaatste stoomhulpgemaal vervangen door een elektrisch gemaal

Winschoter courant, 19-05-1899
MEERLAND , 17 Mei. Voor een goede 40 jaar werd door „Huininga—Meerland” een windwater molen geplaatst. Da eerste stap, tot eene zeer belangrijke verbetering was hiermee gedaan. Veel bijna waardeloos land werd sedert in uitstekend bouwland veranderd, waarvoor, inde goede jaren althans, een 1000 gld. per deimt wel betaald werd. Voor tien jaar werd naast den molen een stoomgemaal geplaatst. De ingelanden teekenden, voor een hooger of lager bedrag vrijwillig, hiervoor in tien jaar bij te dragen. Het is nu vrij. Alleen wordt voor dit jaar, per gulden, nog twee cent geheven voor bjjloopende kosten.

In 1966 werd de bemaling gecombineerd met die van de buurpolder De Groeve - Binnenlanden. In 1972 ging het geheel op in het toen gestichte bemalingsgebied huninga.

Over het exacte bouwjaar bestaat onduidelijkheid. De molen is waarschijnlijk in 1848 gebouwd, maar zeker is dit niet.
In 1662 bouwde timmerman Pieter Pietersz. uit Zaandam twee grote poldermolens bij Bedum. Vier jaar later kreeg hij opdracht voor de bouw van een poldermolen bij het 'Huninga meer in het Oldambt'. Of deze molen bij de oprichting van het waterschap Huninga-Meerland nog in werking was, wordt uit de gegevens niet duidelijk.

Bron de Nieuwe Zelfzwichter 01 - 2006 H.A. Hachmer.
jnjv
Het elektrische gemaalhuisje staat er nog als monument .

Poldermolen De Meerlandstermolen, uitgerust met 2 schroeven en bemaalde de Huininga-Meerpolder.

De linkse van de drie molens op de kaart van 1854 .
Vroeger kostte het veel werk om de polder droog te maken en nu is er weer water voor de "Blauwe Stad" .

Toelichting op de foto:
Op de achterzijde van de foto staat vermeld: collectie J. Geertsema uit Oostwold
zittend voorzitter J. de Haan en secretaris N.A. Kranenborg
staand G. Feikens molenaar, Oostwold
1921 afgebroken
vlucht vermoedelijk 19,5 m, zo te zien ging het om een seinmolen.

Volgens Ten Bruggencate had deze polder twee tweegangen, dus totaal vier molens. Wij hebben echter alleen deze ene molen kunnen vinden.
Bij deze molen geeft tB als ligging 0,6 km der kerk. De molen die ligging 0,5 km ZW der kerk zou hebben (06421 d), is vermoedelijk 0890/0891 vdV/GMB (dbnrs. 9172/9173).