Molen (koren- en pelmolen), Delfzijl

Delfzijl, Groningen

76 voet

1847 verhoogd 1875 verbrand
opvolger
De voorganger van deze molen was een standerdmolen.
Deze molen, de opvolger van de standerdmolen was een achtkante molen op een lage stenen voet. In 1847 werd de onderbouw verhoogd met zo'n 10 meter.

Rotterdamsche courant
28-06-1851

In den morgen van dingsdag jl. brak boven de gemeenten Delfzijl, Termunten, 't Zandt en omstreken een hevig onweder los, vergezeld van hagelslag. Ongeveer ten 8 ure sloeg de bliksem in een aan S. van Heukelom toebehoorenden koren- en pelmolen te Delfzijl, waardoor de knecht en zoon zeer ligt getroffen werden; beide waren eerst bewusteloof, doch later bleek, dat de zoon aan een arm en een been was getroffen en de knecht drie ligte wonden aan een der beenen had ontvangen. De kap van den molen vatte vuur, doch door spoedige ontdekking heeft de schipper, E.H.B., die zich toevallig op dat oogenblik in de nabijheid bevond, het geluk gehad het vuur te bluschen.

In 1875 is de molen verbrand, alleen de stenen onderbouw bleef over.
De molen was van H. Geertsema.