Molen De Otter, Zaandam-West

De Otter
Molen 06395 h De Otter (Zaandam-West)

Aan en benoorden het Otterspad (nu de Klokbaai), ten oosten van de Vaart.
Zaandam F (1) 767 Klaas Mul, koopman

geschiedenis
De balkenzager de Otter werd gebouwd in het jaar 1708. Op 11 oktober van dat jaar werd de windbrief van de molen uitgereikt aan Claes Jansz. Noomen. Deze liet de molen op 1 januari 1711 tegen brand verzekeren bij een assurantiecontract, dat deed hij onder de naam Claes Jansz. Otter. Het gebeurde in die tijd wel meer dat men twee verschillende achternamen had. De verzekerde waarde van de Otter bedroeg Fl.1200,-.
In 1726 was de Otter het eigendom van Maritje Jacobs van der Meulen, de weduwe van Claes Otter. In 1731 hertrouwde zij met Jan Koning, de eigenaar van de zaagmolen “de Walrot”. Op 1 januari 1734 liet Jan Koning de molen tegen brand verzekeren in het op die dag opgerichte ‘Hondiuscontract’, een assurantiecontract speciaal opgericht voor houtzaagmolens. De waarde van de molen bleef onveranderd. Niet lang hierna ging de Otter over naar Jan Cornelisz. Noomen, dit is ongetwijfeld een familielid geweest van de bouwheer van de molen. Jan Cornelisz. Noomen werkte tot zijn dood in 1762 met de Otter, zijn weduwe verkocht de molen toen voor Fl.1025,- aan Dirk Noomen.
Tot het jaar 1804 bleef de Otter werken voor de familie Noomen, op 3 januari van dat jaar verkocht Arend Noomen de molen voor Fl.1000,- aan Cornelis de Vries. Hierna wordt het stil rond de eigenaren van de Otter.
De voorlaatste eigenaar van de Otter was Jan Jacobus Avis, hij verkocht de molen op 11 maart 1885 aan houthandelaar Isaac Akkerman. Zelf ging Jan Avis werken met een kleine stoomzagerij.
Isaac Akkerman was sinds 1880 houtzager met de bovenkruier “het Jonge Vool”, die iets ten zuidwesten van de Otter stond. Lang zou Akkerman niet met de Otter werken. Op 21 december 1889 liet Akkerman de Otter veilen en voor het schamele bedrag van Fl. 310,- kwam de molen in handen van molensloper Cornelis Zemel. In januari 1890 werd de molen gesloopt. Op het erf van de molen werden woningen gebouwd, zo werd het Otterspad verlengd.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 86
- “Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 2” T. Neuhaus 1987 blz. 98
- “Zaanse molenbranden” R. Couwenhoven 2001 blz. 18
- “de Zaende” 2e jaargang 1947 blz. 333

trivia
De bovenstaande foto is genomen vanaf het Otterspad richting het westen. De foto is zeer oud, vermoedelijk omstreeks 1870. Op de voorgrond staat de Otter. Links daarvan is vaag de bovenkruier "de Veldlust" met daarachter de paltrok "de Pet" te zien. Rechts van de Otter is nog net de kap en het kruis van de paltrok "de Dekker" te zien.