Molen De Huisvrouw, Zaandam-West

De Huisvrouw

De molen was ingericht als lattenzager en stokkenschaver.
Op het ondervierkant van de Huisvrouw hing een houten naambord met daarop de molennaam.
7 meter

1927 afgebroken 1932 herbouwd in Zaandam-Oost
geschiedenis
Molensloper Cornelis Pzn. Zemel kocht de molen in Koog aan de Zaan in 1892, liet hij hem afbreken en plaatste hem op een vierkante onderbouw bij zijn werf. Aldaar werd hij ingericht voor het zagen van latten en het schaven van stokken.

Later kwam het molentje in bezit van Jan Zwart, die was gehuwd met een pleegdochter van Cornelis Zemel. Hij zette de handel in latten en stokken voort. In 1921 stierf Jan Zwart, waarna zijn weduwe met haar zoons de zaken overnemen.
Toen er midden 1920-er jaren plannen werden gemaakt voor de aanleg van de Schildersbuurt in Zaandam, ging dit ten koste van het Sloperspad. Het bedrijf van de weduwe Zwart verhuisde in 1927 naar een nieuwe plaats in het houtveld.

Bij De Huisvrouw stonden twee biksteenmolentjes. In 1927 waren zij verdwenen.

Het molentje zelf werd gekocht door Jan Huisman, die van plan is om de molen te verplaatsen naar het Oostzijderveld van Zaandam. Tijdens de afbraak van de molen stortte het achtkantje uit de takels en raakte beschadigd. Mede hierdoor lukte het Huisman niet om de molen direct naar Zaandam-Oost te verplaatsen. Het achtkant van de Huisvrouw werd toen enige jaren opgeslagen. Pas in 1932 lukte het Jan Huisman, met financiële steun van de vereniging de Zaanse Molen, om het molentje in Zaandam-Oost te herbouwen.

Het achtkant van de Huisvrouw was bijzonder fraai van lijn. De uitbrekers van het lijf zorgden voor een perfect uitziend achtkantje. Nadat het molentje was gevallen, heeft het behoorlijk aan sierlijkheid moeten inleveren. Het is niet gelukt tijdens de herbouw van de Huisvrouw om hem hetzelfde uiterlijk te geven als aan het Sloperspad.

De firma Zwart Houtbewerking verhuisde in 1970 naar de Achtersluispolder in Zaandam-Oost, aldaar is het bedrijf tot op heden nog aanwezig.

- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 96
- “Historisch overzicht ver.de Zaansche Molen” 1935 blz. 42