Molen Zesde en Zevende Veendistrict, boezemmolen nr. 4, Tijnje/ De Tynje

Tijnje/ De Tynje, Fryslân

restant
onttakeld
wederopbouw
herbouwplannen
geschiedenis
De molen werd gebouwd in 1856 naar een in maart van dat jaar door de Veenpolder opgesteld bestek en bijbehorende begroting, met een bedrag van ƒ 11.073,06.
De vaart langs de polderdijk ten noorden van de Teijenssluis was op 25 t/m 27 augustus 1856 gestremd vanwege “het rigten van eenen nieuw te bouwen Watermolen” (LC 22/8/1856).

De molen wordt op een polderkaart uit 1880 (Tresoar nr. 1029) aangeduid als nr. 4.
In het kadaster van 1887 staat hij als Gorredijk A 1991.
Deze molen werd in 1911 verkocht als woning.

Deze molen is in 1912 verder onttakeld, want toen werden het gehele binnenwerk en de kap te koop aangeboden door architect P. Kuipers uit Tijnje.
Een advertentie in het Nieuwsblad van Friesland van 2 november van dat jaar vermeldde alle maten van schroef, spil, balken en raderen. De as en roeden waren er toen al niet meer bij.

Inform. van D. Bunskoeke, 31-10-2019

Op 1 mei 1912 meldde het Nieuwsblad van Friesland al dat verschillende onderdelen van de molen bij P. Kuipers, architect en de opzichter van het 6e en 7e Veendistrict te Tijnje, te koop waren.
Daarbij was een ijzeren molenas van 4,10 meter, een houten roede van 22 meter en ook een ijzeren roede van die lengte. Die waren dus in november niet meer beschikbaar; wellicht waren ze in de tussentijd elders gebruikt of verkocht.

Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad, 25-07-1969

De bliksem velde een bewoonde molen te Tijnje bij Heerenveen, die totaal verbrandde. Boerderijen werden geteisterd te Rotstergaast bij het Tjeukemeer en te Koufurderrige, gemeente Doniawerstal. In het eerste geval wist de brandweer de veestal te redden, in het tweede was er alleen schade in een "kast. Het betrof hier een bolbliksem. Op verscheidene plaatsen in Friesland werden koeien het slachtoffer en ook viel er in tien minuten 10 millimeter water.

NB. Totaal was de molenromp niet verbrand dus.

25 jaar geleden is de molen van binnen opgeknapt met het vloerhout en ondertafelmentstukken van een houtzaagmolen uit Leeuwarden. Er bestaan plannen voor herstel.

Zie ook boezemmolen nr. 1 (Tenbruggencatenummer 05693 h).

In mei 2012 werd bekend dat de gemeente Opsterland het plan van de eigenaar dhr. Kinderman goedkeurt om de molen weer te voorzien van kap en wieken.
Teake Visser, 14 oktober 2012

De molen is weer voorzien van kap, zodra de roeden gestoken zijn zal deze molen overgezet worden naar de molendatabase van bestaande molens.
vakantieverblijf

Zesde en Zevende Veendistrict onder Opsterland en Aengwirden

In deze molen heb ik jaren gewoond, toen ik nog jong was, samen met mijn ouders, broers en zusters.
Ik meen dat in 1968 een bolbliksem insloeg, mijn moeder zag de bol via het laapkamerraam binnengaan dat toen open stond. De bol ging de trap op naar de 3e verdieping waar hij dwars door de rieten kap ging. De kap vatte vlam en brandde toen gedeeltelijk af.
Wij zijn uit noodzaak verhuisd, omdat we toch weer onderdak moest hebben. Jammer genoeg konden wij niet weer deze molen bewonen omdat de molen van de gemeente was. Een jaar later is de molen verkocht en is nu weer bewoond.
Liekele Hofstra