Molen De Roode Wildeman, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Molen 04910 f De Roode Wildeman (Wormerveer)

Wormerveer
Zaandijkerweg, 5e vanaf het Z
Wormerveer B (1) 476 Jacob Vis, koopman

geschiedenis
De Roode Wildeman werd in 1647 gebouwd, de windbrief voor de molen werd op 20 januari 1648 uitgereikt aan Heijndrick Jan Engelsz.
In 1721 behoort de molen toe aan Dirck Jansz. Kluijs, die hem in dat jaar tegen brand laat verzekeren.
Deze Dirck Kluijs gaat later een compagnonschap aan met zijn zwager Gijsbert van Elsland.
Samen bezitten zij oa. de oliemolens "de Zeeman", "de Sint Willibrordus", "de Roggebloem", "de Bagijn" en "de Beer".
De lading van de Roode Wildeman werd op naam van beide heren, op 17 juni 1727, verzekerd in het olieslagerscontract.
De opstallen van de molen zelf volgen op 1 juni 1733.
In 1814 verkocht Maartje Schenk, weduwe van Klaas Ris, de molen aan Jacob Vis, die de aan de overkant liggende oliemolen "de Jonge Prins" bezit.
De Roode Wildeman zal de rest van zijn bestaan in handen blijven van de familie Vis.
In 1872 werd de molen geruild voor de oliemolen "de Wind", van Adrianus Houttuyn.
Houttuyn geeft molenmaker Vredenduin uit Zaandijk opdracht om de molen te verbouwen tot stoomolieslagerij.
In oktober 1872 was de molen vervangen door een stenen gebouw met stoommachine, ook de naam van de molen veranderde van de Roode Wildeman naar "de Toekomst".
De inrichting van de Toekomst bestond in het begin uit 3 voor- en 4 naslagblokken, een pletterij en 16 stampers.
In 1883 komt de Toekomst voor een bedrag van Fl.70.500,00 in bezit van de firma Bloemendaal en Laan, zij hadden vroeger de oliemolen "de Ram" in bezit en zijn eigenaar van de stoompellerij "de Hollandia".
Bij het ontbinden van het olieslagerscontract op 1 juli 1912, is de firma Bloemendaal en Laan een van de laatste deelnemers.
In de loop der jaren wordt de fabriek "de Toekomst" regelmatig uitgebreid.
Tot 1959 blijft de firma Bloemendaal en Laan eigenaar van de Toekomst, echter in dat jaar moeten zij de fabriek noodgedwongen verkopen aan de Firma T. Duyvis Jz., die de fabriek op zijn beurt in 1970 verkocht aan de naastgelegen firma Croklaan, nu Loders-Croklaan.
Dit grote bedrijf, wat een onderdeel in van Unielever, is tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig in Wormerveer.

- "Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
- "Het olieslagerscontract" R. Couwenhoven 2002
- "Gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912
- "Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 1" T. Neuhaus 1987
- "Encyclopedie van de Zaansteek" 1991

trivia
Oliemolen "de Roode Wildeman", achtkante bovenkruier met schuur, te Wormerveer aan weg en Zaan, tussen de oliemolens "het Witte Paard" en "de Samson" ten zuiden [?] van de zeepziederij de Adelaar.
Bouwjaar 1647, gesloopt in 1872.