Molen Slijpmolen van Jan Munnik, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

Koog aan de Zaan
Sluissloot zz., ten westen van de spoorlijn
Koog a/d Zaan B (1) 239a (erf) Jan Munnik, smid

twee slijpstenen

geschiedenis
Deze grondzeiler met een vlucht van ongeveer 9 meter stond ten zuiden [en een heel stuk westelijker] van de smederij van Jan Munnik aan het Sluispad te Koog aan de Zaan. Het molentje dreef een aantal slijpstenen aan. Het land waarop de molen stond werd de Slijpakker genoemd. Wanneer het molentje gebouwd werd is niet bekend. Mogelijk werd er gebruik gemaakt van een gewezen snuifmolen. Op 3 oktober 1881 waaide het molentje tijdens een zware storm ondersteboven. De molen werd hierdoor zo zwaar beschadigd dat herstel niet meer mogelijk was. Jan Munnik besloot daarna om de molen af te danken, waarna hij op 22 oktober van het eerder genoemde jaar de slijpstenen uit de molen haalde. Tijdens het verwijderen van deze stenen raakte zijn knecht Cornelis Gorter gewond. De hijsinstallatie die werd gebruikt om de stenen te verwijderen begaf het, waarna Gorter een van de stenen op zijn been kreeg, hetgeen resulteerde in een dubbele beenbreuk.
Op 30 december 1881 werden de restanten van de molen te koop aangeboden. Wie deze restanten kocht is niet bekend.

“Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 161
“de Windbrief” 19e jaargang 1990 nr. 73 artikel Jeugdherinneringen van Jan Kruyver (uitg. Ver. De Zaanse Molen)

De molen staat wel op de kadasterkaart 1811-1832, maar het perceel staat als erf in de OAT.