Molen Het Herderskind / De Deutel, Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan, Noord-Holland

Het Herderskind / De Deutel

Koog aan de Zaan
op het land waar nu de Machinistenstraat ligt

geschiedenis
Het bouwjaar van de balkenzager Het Herderskind is niet gevonden. De molen voor het eerst genoemd in een van de verpondingregisters uit 1731. De molen was toen het bezit van Maarten en Dirk Gerritsz en werd onder zijn bijnaam De Deutel vermeld.

In 1742 stonden Maarten en Dirk Gerritsz nog te boek als eigenaar van de molen, zij woonden niet ver bij de molen vandaan in het Zuideinde van de Koog, vlak bij het Breedweer.

In 1767 werd de molen gekocht door de Zaandammer houtzager Cornelis Cornelisz Cardinaal. Naast Het Herderskind werkte Cardinaal later ook met de Koger paltrok De Herderin en de Westzaandammer zaagmolens De Dikkert en De Grauwe Eend.

Cornelis Cardinaal werkte tot 1781 met de molen. Op 23 januari van dat jaar verkocht Cardinaal de molen aan Andreas Matthes uit Delft. Deze liet de molen afbreken en verplaatsen naar zijn woonplaats. Aldaar bleef de molen tot 1846 in bedrijf en werd toen gesloopt voor de aanleg van de spoorlijn Den Haag-Rotterdam.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 69
- “Duizend Zaanse molens” P. Boorsma 1968 blz. 149